Twee families cashen 116 miljoen euro met Windpark Fryslân & mag de asielboot langer in Harlingen blijven? | nieuws uit Friesland van 10 maart

Beeld: LC

Beeld: LC

De families De Groot en Meulendijks, de ontwikkelaars en grootaandeelhouders van Windpark Fryslân, hebben over 2021 en 2022 een dividend ontvangen van ruim 116 miljoen euro. Dat en meer in ons overzicht van het nieuws van de afgelopen 24 uur.

Dit bedrag wordt bevestigd door Gerard Vesseur, de financieel directeur van Windpark Fryslân Holding. Deze krant legde Vesseur het bedrag voor naar aanleiding van de bekendmaking van de provincie Fryslân dat ze vorig jaar 20,5 miljoen euro aan dividend heeft ontvangen. De provincie Fryslân heeft een belang van 15 procent in het 89 turbines tellende windmark in IJsselmeer.

Mag de asielboot met 170 vluchtelingen langer in Harlingen blijven? Dat is de vraag aan de gemeenteraad

Als de gemeenteraad het wil, kan de tijdelijke asielboot langer in Harlingen blijven. Dat zeggen de betrokken partijen. Officieel moet cruiseschip River Diamond na 30 april de haven uit.

„Dat hebben we steeds gezegd en zo is het afgesproken”, bevestigt burgemeester Ina Sjerps. „Maar mocht de de raad vinden dat het anders moet, dan moet de raad dat aangeven.” Een groep vrijwilligers spant zich in om de in hun ogen zinloze verhuizing van de vluchtelingen te voorkomen.

Trainer Sjors Ultee wil met SC Cambuur op één manier het seizoen uitspelen, ook tegen PSV

Het begint te lopen bij SC Cambuur, dat merkt trainer Sjors Ultee ook. De manier van spelen is erin geslepen, dus gaat Ultee voor PSV-uit geen grote tactiekwisseling meer maken. „Dit is de manier waarop we de resterende wedstrijden gaan spelen.”

Tegen Ajax zorgde een andere tactiek voor twijfel onder de spelers, met een 0-5 verlies als gevolg. „Na Ajax hebben we gezegd: we gaan op ónze manier tot de laatste wedstrijden door. Dat gaat ook echt een keertje mis, dan gaan we op ons bek”, stelt Ultee. „Onze kracht is overal durven voetballen en overal druk tegen zetten.”

Briefjesaffaire op Schiermonnikoog leidt tot veiligheidsprotocol voor raads- en collegeleden

Agressie en geweld tegen raadsleden, burgemeester en wethouders is onacceptabel en wordt nooit getolereerd. Dat ‘krachtige signaal’ hebben raadsleden van de gemeente Schiermonnikoog deze week afgegeven met het vaststellen van een veiligheidsprotocol.

Directe aanleiding was de vermeende briefjes-affaire die vooraf ging aan de vorige gemeenteraadsverkiezingen, in maart vorig jaar. In de informatieronde daarop ving informateur Albert Rodenboog, oud-burgemeester van Loppersum, op dat raadsleden uit verschillende fracties zich geïntimideerd hadden gevoeld. Eén raadslid zou zijn lastig gevallen met anonieme briefjes in de bus.

Trainer Kees van Wonderen merkt de positieve tendens over de speelstijl van SC Heerenveen en wil tegen Ajax ook zo spelen

SC Heerenveen staat zijn mannetje, ook tegen topploegen als Feyenoord en FC Twente. Ook tegen Ajax hoopt trainer Kees van Wonderen het ‘nieuwe SC Heerenveen’ te kunnen laten zien.

Nee, dat hij tegen Ajax speelt, betekent niet ineens dat Van Wonderen teruggrijpt op de 5-3-2 formatie van voor de winterstop. „Je wilt ook tegen Ajax heel dichtbij blijven bij waar we de afgelopen weken mee bezig zijn. We gaan niet ineens iets heel anders doen”, vertelt Van Wonderen.

100 fans van SC Cambuur mogen dit weekend demonstreren bij het Philips Stadion in Eindhoven

De gemeente Eindhoven staat een groep van honderd supporters van SC Cambuur komende zondag toe te demonstreren. De fans doen dat tegen het besluit dat burgemeester Jeroen Dijsselbloem hen de toegang tot de wedstrijd tegen PSV ontzegd.

De supporters mogen tijdens de wedstrijd een manifestatie houden in de buurt van het stadion van PSV. Ze doen dat samen met aanhangers van de Eindhovense club. Supportersverenigingen Cambuur Culture en Kern van Cambuur vroegen de demonstratie donderdag bij de gemeente Eindhoven aan. Ze stellen twee bussen beschikbaar voor fans die willen demonstreren.

Verder in het nieuws:

* Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten doet mee aan proefbevolkingsonderzoek om longkanker vroegtijdig op te sporen.

* Itzhak de Laat gestraft voor duwen op WK shorttrack 1000 meter, Sjinkie Knegt mag op deze afstand in de herkansing

* Nieuwe schoolsluiting dreigt in Noardeast-Fryslân: toekomst basisschool Peazens onzeker.

* Het sneeuwt al zo’n beetje de hele dag en dus genieten veel Friezen van een winters landschap. Stuur hier je foto in.

Tip van de redactie:

* Haan Gerben is op zoek naar harem en kat Kees slaapt in drumstel: dit is het goede en opmerkelijke nieuws van deze week.

* Kan IJVC-trainer Loet Boot (74) zijn zoon Niels (35) een hak zetten in de jacht op het kampioenschap van QVC?

* Hoe een boer uit Bakkeveen viraal ging tot in Amerika (en de Leeuwarder Courant er niks over schreef). Lees hier het commentaar.

* Haan Gerben is op zoek naar harem en kat Kees slaapt in drumstel: dit is het goede en opmerkelijke nieuws van deze week.