Turkije spreekt vrouw uit Franeker vrij van terrorisme

Vrouwen en kinderen worden geëvacueerd uit Baghouz, een van de laatste plekken in handen van IS. De vrouw uit Franeker zou hier ook geweest zijn, voordat ze vluchtte naar Turkije. FOTO AFP/BULENT KILIC

De rechter in Turkije heeft een 24-jarige vrouw uit Franeker vrijgesproken van terrorisme. Dat meldt De Telegraaf.

De vrouw stond in mei in de Turkse stad Bursa terecht. De aanklacht was 'lidmaatschap van een terroristische organisatie'. De advocaat van de vrouw, Yasar Özdemir, bevestigt de vrijspraak.

De vrouw is in Franeker geboren. Ook een vrouw uit Geleen werd van terrorisme vrijgesproken. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat ze meer gedaan hebben dan dat ze in het kalifaat verbleven.

Baghouz

Beide vrouwen werden in februari opgepakt in een havenstad in de buurt van Istanbul. Ze verbleven daarvoor in Baghouz, het laatste IS-bolwerk. Ze waren getrouwd met een uit Nederland afkomstige man die zich volgens de vrouwen na een tijdje in Syrië te hebben gewoond, had gedistantieerd van IS.

De vrouwen zijn beiden moeder. De vrouw uit Franeker heeft op haar vlucht naar Turkije haar zoontje meegenomen. Het jongetje heeft een aangeboren hartafwijking. Tijdens het verhoor in de rechtbank vertelde ze, aldus NRC Handelsblad , dat het jongetje al veertien keer naar het ziekenhuis in Bursa is geweest.

Lees ook: Vrouw uit Franeker voor rechter in Turkije om lidmaatschap IS

Kalifaat

Tijdens de zitting in mei presenteerden de vrouwen zich als wat naïeve moslima's, schreef NRC, die bij de zitting was. Ze voelden zich niet vrij hun geloof te belijden in Nederland en waren daarom op uitnodiging van Syrische ronselaars naar het kalifaat vertrokken. Ze zeggen geen enkel deel te hebben gehad aan de gruwelijkheden die daar plaatsvonden.

Nieuws

menu