Transgender Mayda kijkt in het azc constant achterom: 'Ik ben bang'

Verwensingen en gehoon zijn dagelijkse kost voor Mayda al Zghoul (40) in het Sneker azc. Maar onlangs werd de transgender uit Jordanië er bedreigd met een mes. ,,Ik ben bang. Ik kijk constant achterom.’

Mayda.

Mayda. Foto: Niels de Vries

Hoewel Mayda al Zghoul (40) anderhalve maand geleden al aangifte deed en de naam noemde van de man die haar met een mes bedreigde, is hij nog steeds niet gepakt. 

Ondertussen vreest ze hem. ,,Ik weet dat hij altijd een klein mesje in de achterzak van zijn broek heeft. Ik heb vaak gezien dat hij dat erin stopt’’, staat opgenomen in het proces-

verbaal dat op 18 juni 2020 is opgemaakt door de politie in Sneek.

,,Maar er gebeurt niets’’, zegt ze. ,,En ondertussen ben ik vogelvrij. Want transgenders zijn hier in dit centrum outcasts, net als in Jordanië. Wij kunnen nergens heen.’’

Ik ga dit mes in jou steken

Het is 10 juni. Mayda doet altijd boodschappen met haar vriendin, die eveneens transgender is. Deze uit Zuid-Amerika afkomstige vrouw heeft een vriend, een man van Arabische afkomst. Omdat haar vriendin een paar dagen weg is, spreekt Mayda de vriend van de vrouw buiten op het terrein aan over het eten. De man staat op dat moment te praten met een andere man. Hij kijkt haar boos aan, maar loopt naar zijn kamer en haalt zalm voor haar uit de koelkast.

Lees ook | 'Transvrouw azc Sneek door andere asielzoeker bedreigd'

 

Een dag later, op 11 juni, is de vriendin terug. Met een andere vriendin, ook transgender, gaat Mayda naar haar toe. Ze zitten alle drie aan tafel. De vrouw is verdrietig, vertelt ze. Ze zegt dat ze van haar vriend geen boodschappen meer mag doen met Mayda. 

En dan komt de man het kamertje van twee bij twee binnen met een verhit gezicht. Mayda zit op de stoel die voor het bed staat. De man gaat achter haar op het bed zitten. Waarom ze hem in het openbaar had aangesproken, wil hij van haar weten. Dat mag ze niet doen, omdat ze transgender is. En moslim, net als hij. En moslim en transgender zijn kan in zijn optiek niet.

Ze ziet hem vervolgens een groot, scherp vleesmes van zo’n 20 centimeter van de tafel pakken. Hij richt het eerst op haar rug, daarna op haar buik. ,,Als je mij ooit nog in het openbaar aanspreekt, ga ik dit mes in jou steken’’, dreigt hij. Dan wil hij haar vermoorden. Afslachten.

Daarop verlaat de man de kamer. Zijn vriendin begint vervolgens te huilen. Ze zegt dat Mayda hem niet serieus moet nemen. Dat hij een grapje maakt. En ze niet bang voor hem moet zijn. Met de andere vriendin verlaat Mayda geschokt de kamer.

Prangende kwestie

De politie verwacht ,,binnenkort met het onderzoek te zullen beginnen.’’ Maar er zijn meer prangende kwesties, laat een woordvoerder weten. Hij geeft aan het onbegrip over de lange aanloop ,,vanuit slachtofferperspectief’’ heel goed te snappen. Maar de politie moet nu eenmaal keuzes maken.

Mayda dacht vorig jaar augustus in een vrij land te komen. Ze is er in transitie. Van man naar vrouw. En dat is een zwaar proces. ,,Ik ben gevlucht naar Nederland, ik dacht dat iedereen hier zichzelf kon zijn. Maar hier in het azc ben ik weer omringd door moslims die transgenders niet toleren."

Ze wordt er dagelijks uitgescholden. ,,Dat meld ik niet. Niet bij de leiding van het azc en niet bij de politie. Maar van bedreiging heb ik wel aangifte gedaan. Want ik ben bang. Ik kijk constant achterom.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland