Trajectcontrole op N381 tussen Drachten en Donkerbroek goed voor ruim de helft van alle Friese snelheidsboetes

Borden op de N381 bij Donkerbroek kondigen de trajectcontroles aan. De foto is gemaakt vanaf de Donkerbroekzijde, richting Wijnjewoude. Foto: Rens Hooyenga

In Friesland zijn vorig jaar de meeste verkeersboetes uitgedeeld op de N381 tussen Drachten en Donkerbroek. De trajectcontrole op dit weggedeelte was goed voor ruim 57.000 snelheidsboetes van de zo’n 109.000 prenten die in de provincie zijn uitgeschreven.

Dit blijkt uit een analyse van verzekeringsvergelijker Independer op basis van data van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Ook in Leeuwarden (12.247 boetes) en Ooststellingwerf (10.251 boetes) overschreden weggebruikers vaak de maximale snelheid. Op Ameland werden juist de minste snelheidsboetes uitgeschreven: slechts 14 keer kregen weggebruikers hier een boete voor te snel rijden. In Waadhoeke maakten automobilisten gemiddeld de meest forse overtredingen.

Gemiddelde snelheidsoverschrijding

De gemiddelde snelheidsoverschrijding van alle bekeuringen in Friesland was vorig jaar 8,5 kilometer per uur, maar dit verschilt lokaal sterk. Zo is in Waadhoeke over het algemeen het hardst gereden. Van alle boetes waarin de exacte snelheid is aangegeven, is de gemiddelde snelheidsoverschrijding hier 13,5 km/u.

In heel Nederland werden vorig jaar 80.000 boetes uitgeschreven voor verkeersdeelnemers die meer dan 30 kilometer te hard reden. De verzekeringsvergelijker wijst op de invloed die de boetes hebben op het afsluiten van een autoverzekering. Als je een strafbeschikking krijgt (bij 30 kilometer te hard binnen en buiten de bebouwde kom en 40 kilometer te hard op de snelweg) moet je dat acht jaar melden bij het aanvragen van een andere verzekering. Verzekeraars kunnen je dan weigeren omdat je een ‘groter moreel risico’ vormt voor de verzekeraar. Afgelopen jaar waren er zo’n 48.000 mensen die een strafbeschikking kregen voor te hard rijden.

Vijf gemeenten hebben kwart alle bekeuringen

De meeste overtredingen worden gemaakt in Stichtse Vecht, gevolgd door Rotterdam, Haarlemmermeer, Utrecht en Amsterdam. Deze vijf gemeenten samen waren vorig jaar zelfs goed voor een kwart van alle Nederlandse snelheidsbekeuringen.

Nieuws

menu