Topsporters willen tweede turnhal in Heerenveen

Bij het Sportstad-complex in Heerenveen moet een tweede turnhal komen. Hier heeft sportorganisatie Topsport Noord om gevraagd.

Deze nieuwe, losstaande hal zou alleen voor topsporters zijn, zoals Epke Zonderland en Sanne Wevers. Zo kan er nog beter en vaker getraind worden.

,,Topsport Noord is onze klant en wil graag exclusiviteit voor de topsporters’’, zegt Sportstad-directeur Rinse Bleeker. ,,Dat kan ik wel begrijpen. Daar kijken wij nu dus naar, samen met de gemeente, NOC*NSF en gymnastiekbond KNGU.’’ Het streven is om nog voor de zomer een besluit te nemen. Vervolgens kan er binnen een jaar een nieuwe hal staan.

Lees ook: Trend onder sporters: hoppen van ene 'event' naar het andere

Dat kan ook een zogenoemde neptunushal zijn, geeft Bleeker aan. Dit is een vaste hal die rap op te bouwen is. Op Sportcentrum Papendal staan al veel van zulke bouwwerken. ,,Die staan vrij snel.’’

Bomvol

De tweede turnhal moet verschijnen op de plek waar vroeger de Aldi stond, aan de zuidkant van het bestaande Sportstad-complex.

De huidige turnhal, vernoemd naar Epke Zonderland, is nu vaak bomvol, zegt Bleeker. ,,Het is een mooie hal, maar wij barsten uit onze voegen. Met een tweede hal kan het turnen naar een nog hoger niveau worden gebracht. Topsporters kunnen er 24/7 terecht.’’

Eigen faciliteiten

De wil is er, weet hij. ,,Dit is niet niks. Het hangt natuurlijk ook van de financiën af. En de grond is van de gemeente. Feit is dat de topsport steeds meer vraagt. Wij willen dat bieden. Het is belangrijk om ook voor de volgende Epke’s en Sanne’s de faciliteiten verder te verbeteren. In de top kun je niet achterover leunen.’’

De discussie heeft veel weg van die over ijsstadion Thialf, een jaar of zeven geleden. Ook toen roerden de topsporters zich. Professionele schaatsers, zoals Sven Kramer, wilden dat de topsport zich verder en sneller kon ontwikkelen met een eigen schaatsbaan.