Topjaar voor Lawei dankzij Culturele Hoofdstad

Voor schouwburg De Lawei in Drachten was 2018 uitzonderlijk goed. Maar, waarschuwt de directeur, niet ieder jaar is een ‘Culturele Hoofdstad-jaar’.

Finestra Aperta op het Gaastereiland was een van de successen van De Lawei in 2018. FOTO JILMER POSTMA

Finestra Aperta op het Gaastereiland was een van de successen van De Lawei in 2018. FOTO JILMER POSTMA

Lawei-directeur Stef Avezaat is enthousiast in zijn voorwoord van het jaarverslag. De Drachtster schouwburg verkocht de kaarten voor twee grote voorstellingen die speciaal voor 2018 werden gemaakt,  Finestra aperta  in een bamboekoepel op het Gaastereiland (5126 bezoekers) en  Lost in the greenhouse  in een kas in Sexbierum (18.000 bezoekers). Bij die laatste voorstelling, die 37 keer is uitgevoerd, kon ook gegeten en gedronken worden – dat verzorgde de horeca van De Lawei. ,,Dat zijn welkome inkomsten’’, zegt Avezaat.

De Culturele Hoofdstad is een belangrijke reden voor het goede jaar van De Lawei. Avezaat: ,,Maar ook zonder die twee hadden we in de zwarte cijfers gezeten.’’ Al te hoge verwachtingen tempert hij in zijn voorwoord: ,,Het is niet ieder jaar ‘Culturele Hoofdstad-jaar’, de huidige resultaten zijn daarom geen ‘garantie voor toekomstige resultaten’.’’

Toch is er, mede dankzij die speciale voorstellingen, een positief saldo, zodat er een bestemmingsreserve is van 150.000 euro. Dat geld kan gebruikt worden voor grote plannen in de komende jaren. Daar is het niet voldoende voor –  Lost in the greenhouse  had een budget van een miljoen – ,,maar je kunt bijvoorbeeld wel een schrijver aan het werk zetten’’.

Huiskamer van Drachten

,,We zijn al over zulke projecten in gesprek, onder meer met stichting Greenhouse. Wat het wordt kan ik niet vertellen, we hebben verschillende potjes op het vuur, reken er maar op dat het vergelijkbaar zal zijn.’’ Mogelijk begint het eerste plan al in september volgend jaar, ,,maar dan moet er nog wel van alles op zijn plek vallen. En er zal ook geld voor gevonden moeten worden.”

'Maar ook zonder die voorstellingen zitten we in de zwarte cijfers'

De schouwburg, die ,,de huiskamer van Drachten en wijde omgeving’’ wil zijn, trok het afgelopen theaterseizoen rond de 200.000 bezoekers. Daarin zijn ook de circa 35.000 mensen meegeteld die het laatste weekeinde van juni naar festival Simmerdeis in het Slingepark zijn geweest. In de schouwburg zijn het vooral cabaret, populaire muziek en toneel waar de mensen op afkwamen, zo blijkt. Maar er zit ook gestage groei in de filmvertoningen in de Rutger Hauerzaal.

Groei van cultuureducatie

Bezoekers zijn gevraagd een beoordeling te geven. De vroegboekers, die in 2017 kaartjes kochten voor het seizoen daarop, geven De Lawei een 8,2 als rapportcijfer. Een ander bezoekersonderzoek heeft ertoe geleid dat de ingangen nu duidelijke neonverlichting hebben en dat de gratis muziekmiddagen op zondag in café Hopper anders worden.

De Lawei werkt sinds 2015 met scholen in de gemeente samen op het gebied van cultuureducatie, en ook daar zit een stijgende lijn in. Onderdeel is  Jij in de Lawei , waarin kinderen uit groepen 6 en 7 een dag lang in de schouwburg een voorstelling maken, die diezelfde avond in de grote zaal voor familie wordt uitgevoerd. ,,De groei op educatiegebied vind ik zelf het belangrijkste dat je uit het jaarverslag kunt lezen’’, aldus Avezaat. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Culturele Hoofdstad
Lawei