Fries in de Top 2000 | Hart van mijn gevoel, When a man loves a woman en Summertime

Op 1517 in de Top 2000

Op 1517 in de Top 2000

Wie zich afvraagt wat er Fries is aan de Top 2000, komt steevast uit bij De Kast en Twarres. Maar er is meer. Veel meer. Peter Bruinsma uit Leeuwarden, kenner bij uitstek, spitte voor ons de lijst door en vond meer dan honderd Friese links, covers, herinneringen en anekdotes. Elke dag een deel van zijn persoonlijke lijst, vandaag met de platen die op zaterdag 26 december op NPO Radio 2 worden gedraaid.
Lees meer over
Muziek

1695 . Blitzkrieg bop (The Ramones). Legendarisch, een woord dat je niet te makkelijk moet gebruiken, maar ’t gaat zeker op voor ’t optreden van The Ramones, Amerikaanse punkpoppioniers, tijdens ’t Sneekwave-festival op 3 augustus 1986 in, eh... Sneek. Een enorme onweersbui brak los, de bliksem fungeerde als lichtshow, maar The Ramones gingen onverstoorbaar door. Ongeschonden kwamen ze uit de strijd, maar inmiddels leeft geen enkel origineel bandlid nog. Helaas, nooit meer ‘Hey ho, let’s go!’

1671 . Hart van mijn gevoel (De Kast).

1654 . Spanish stroll (Mink DeVille). Liefst viermaal speelde de excentrieke Amerikaanse muzikant Willy DeVille, de grote man in de groep die zijn achternaam droeg, in de Leeuwarder Harmonie. Hij overleed in 2009 en drie jaar later bracht een aantal Friese muzikanten in de Prinsentuin een ode aan William Borsey, zoals DeVille eigenlijk heete.

1652 . Weekend love (Golden Earring). De grote Golden Earring-hit ten tijde van het optreden van deze Haagse band in de HippoRockBeurs in het Beursgebouw aan de Wirdumerdijk te Leeuwarden. Jongerencentrum Hippo organiseerde daar in de eerste helft van 1979 een aantal popconcerten. Op 26 mei trok de Earring er maar liefst 1500 bezoekers. De Leeuwarder band Deuce (met Melvin van Eldik) stond in ’t voorprogramma, net als de Groningse New Adventures. Ik zat in de organisatie, wat me niet belette om een recensie voor het Friesch Dagblad te schrijven.

1565 . When a man loves a woman (Percy Sledge). Deze klassieker van soulzanger Sledge stond uiteraard ook op de setlist, toen hij op 17 mei 2007 voor een enthousiast publiek een optreden verzorgde in Schaaf te Leeuwarden.

1547 . Spicks and Specks (Bee Gees). Spicks and Specks is niet alleen de titel van de eerste Nederlandse hit van de broertjes Gibb, maar ook de naam van een Fries duo (Thijs Meester en René Soethout) dat met repertoire van de Bee Gees optreedt. Zie ook o.a. nummer 1570, 1606, 1623, 1717.

1544 . Blueberry Hill (Fats Domino). De legendarische Fat Man uit New Orleans trad tweemaal op in de Leeuwader Frieslandhal, op 14 maart 1986 en op 27 maart 1987. De eerste keer was ik er bij en zag met eigen ogen hoe Fats ook die avond zijn piano voor zich uit schoof met zijn volumineuze buik. Of zou hij stiekem geholpen zijn met het verplaatsen van dat loodzware instrument?

1517 . Summertime (Brainbox). Met meestergitarist Jan Akkerman, die jarenlang in Friesland woonde (volgens mij in Akkrum) en toen ook actief was in de popscene rond Heerenveen. Zie ook nummer 699 en 1740.

1420 . Diane (Therapy?) Dit nummer van deze Noord-Ierse groep (mét vraagteken) is geschreven door de zingende drummer Grant Hart (overleden in 2017), die ’t meest bekend is geworden als lid van de Amerikaanse invloedrijke cultband Hüsker Dü. Op 24 november 1995, een maand voordat Therapy? scoorde met Diane, speelde de op gitaar overgestapte Hart solo voor welgeteld 67 betalende bezoekers in ’t toenmalige Leeuwarder muziekcafé De Brouwershoeck. Een concert dat was georganiseerd door Stichting De Ooievaar. Nooit vergeet ik hoe Grant (veel te laat) z’n entree maakte bij dit zaaltje aan de Poststraat: getooid met zeemanspet, fleurig achterop de fiets bij mede-Ooievaar Sytse van Essen, die hem van ’t treinstation had gehaald.