Ton Eijer van Scooter's in Leeuwarden noemt heropenen terrassen vooral een 'doekje voor het bloeden' (en hekelt de onduidelijke regels)

Het is alsof de binnenstad herademt. Alsof er met de heropening van de terrassen ineens weer leven in komt, erkent Ton Eijer van café Scooter’s. Maar de regeling is ook een doekje voor het bloeden, vindt hij.

Gasten proosten op het terras van Fellini City Lounge in Leeuwarden.

Gasten proosten op het terras van Fellini City Lounge in Leeuwarden. Foto: Hoge Noorden/Jacob van Essen

Eerder op de dag liep Ton Eijer samen met wethouder Friso Douwstra een rondje door de stad. Nu zit de voorzitter van Koninklijke Horeca Leeuwarden achter een cappuccino op het terras van de gloednieuwe brasserie In de Brouwerij.

Terrasregels ‘onlogisch’

Het terrasgedeelte van zijn eigen café Scooter’s blijft dicht. Hij heeft maar ,,in hiel lyts terraske’’, zegt Eijer en pal tegenover zijn zaak wordt gebouwd aan de Pathé-bioscoop. Opengaan heeft daardoor geen zin en eerlijk gezegd vindt hij de nieuwe terrasregels ook ronduit onlogisch.

Want waarom is er niet gekozen voor heldere regels? Voor een openstelling binnen- en buitenshuis, tussen pakweg tien uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds, zodat ook horecagelegenheden zonder terras weer mensen kunnen ontvangen?

Tussen twaalf en zes uur ‘s middags kun je namelijk net niks, zegt hij. Als de winkels ‘s ochtends opengaan kunnen gasten nog niet voor een kop koffie op de terrassen terecht en om kwart voor zes, als ze aan het diner beginnen te denken, worden ze alweer geacht om te vertrekken.

Zoethoudertje

Dit is gewoon een ‘zoethoudertje’ voor de horeca, denkt Eijer. Tegen eigenaar Willem Adema van In de Brouwerij: ,,Het is nu half vier. Over twee uurtjes moet je iedereen alweer wegsturen.’’ Adema: ,,Ik heb speciaal gebeld met de gemeente om te vragen hoe het zit. Om kwart voor zes stoppen we met schenken.’’

Het kabinet heeft het slim bekeken, zegt de Leeuwarden horeca-voorzitter. Met ,,dit doekje foar it blieden’’ stellen ze de burgemeesters van de grote steden tevreden die om een openstelling van de terrassen vroegen, en tegelijkertijd houden ze de morrende bevolking en de horeca even zoet. ,,Mar we binne der noch lang net.’’ En onderhand is hij moe van alle onduidelijkheid.

‘Wy binne der noch lang net’

Kort geleden nog zei het kabinet dat er pas versoepelingen zouden komen als er minder dan 600 corona-patiënten op de ic’s zouden liggen, herinnert Eijer zich. ,,Mar der lizze no noch mear as 800.’’

Hij zegt het nog maar een keer. ,,Dit is net logysk.’’ En ja, de binnenstad leeft op. De eerste verdieping van de parkeergarage staat weer vol. Hij is blij voor alle terraseigenaren. Maar als hij eerlijk is? ,,Wy binne der noch lang net.’’ En de weersverwachting voor morgen? Die zegt dat het gaat regenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Horeca