Tolk brengt reuzen tot leven voor blinden

Nynke Sipma luistert naar het ontwaken van de Duiker FOTO LC

Tussen de honderdduizenden bezoekers van Royal de Luxe bevinden zich dit weekeinde enkele tientallen blinden en slechtzienden. Zij volgen de Duiker, het Meisje en de hond Xolo deels met hulp van een blindentolk.

,,Ik ben heel benieuwd’’, zegt Nynke Sipma. De 27-jarige uit Veenwouden is vrijwel vanaf haar geboorte blind. Met een koptelefoon op zit ze langs het hek van het Wilhelminaplein. Achter de Duiker, die deze zaterdagochtend nog zit te slapen maar spoedig zal ontwaken.

De plek biedt niet het beste uitzicht op het spektakel dat gaat komen, maar dat is in dit geval niet erg. Nynke is voor haar ervaring van de reuzen aangewezen op het verslag dat blindentolk Hilbert Geerling doet. Met een koptelefoon op luistert Nynke geconcentreerd.

 

Arlette Hanson uit De Knipe is een van de initiatiefnemers van deze voorziening. Samen met de organisatie van LF2018 zorgt ze ervoor dat ook blinden en slechtzienden delen van het culturele programma dit jaar kunnen meemaken. ,,Ik ben zelf theatermaker’’, vertelt Hanson. Een vraag van een blindenschool om een voorstelling van haar te bezoeken leidde tot de oprichting van Komt Het Zien! Het gevolg: jaarlijks worden nu tientallen theatervoorstelling voorzien van een blindentolk, die vertelt wat er gebeurt.

Vandaag kunnen Nynke en anderen met een ernstige visuele beperking nog drie keer een deel van de reuzentoer meemaken. ,,Fantastisch! Echt indrukwekkend’’, zegt ze na afloop van de voorstelling op het Wilhelminaplein. Als de Duiker langzaam het plein verlaat, kan haar dag niet meer stuk. Met haar moeder gaat ze op zoek naar het Meisje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Reuzen
Culturele Hoofdstad
Video