Toekomst fonteinen Súdwest-Fryslân 'geen makje'

De visfontein in Stavoren.

Werk dat niet af is, onduidelijkheid over wie rekeningen gaat betalen. ,,Geen makje”, zegt Stella van Gent van Súdwest-Fryslân over de toekomst van 11Fountains.

Hoe staat het eigenlijk met 11Fountains, wilde D66’er Marieke Vellinga woensdagavond bij de commissievergadering in Súdwest-Fryslân weten. Ze stelde vragen aan wethouder Van Gent naar aanleiding van de brandbrief die de tien fonteincommissies aan gemeenten en provincie stuurden. Daarin meldden ze hun ernstige zorgen over het project 11Fountains. Informatiebordjes missen een jaar na de opening nog steeds. Werkzaamheden zijn niet klaar, en een langetermijnvisie en een marketingplan ontbreken.

Erkenning

Van Gent kent de brief en weet van de zorg. ,,Dingen hadden beter gekund”, erkent ze. ,,Er moesten nog veel punten op i’s worden gezet. Aan die finesses zijn we niet toegekomen en ze zijn nog niet allemaal opgelost.”

Wie de rekening van de laatste aanlegkosten gaat betalen, is nog niet helder, zegt ze. ,,Dit is een cadeau geweest van de provincie dat we in dankbaarheid hebben aanvaard. Maar wij zijn niet bereid mee te betalen aan laatste financiële afwikkeling. Dat zorgt nu voor vertraging.”

Over het beheer voor de komende twintig jaar zijn wel afspraken gemaakt met de deelnemende gemeenten en de provincie. ,,Daarvoor tekenen we binnenkort een intentieverklaring.”

Geen afspraken omtrent marketing

Een beheerscommissie waar eerst sprake van was, komt er niet. ,,Elke gemeente is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van zijn eigen fonteinen.” Over marketing zijn nog geen afspraken. ,,Het leek ons het slimst om de marketing onder te brengen bij de LF2028 organisatie. Maar dat is nog niet supersonisch van de grond gekomen.’’

In mei wordt met toeristische ondernemers gesproken hoe zij denken de fonteinen te kunnen vermarkten. ,,We hopen in de zomer op een afronding.’’

Nieuws

menu