Toch slot Culturele Hoofdstad: stamppot en alle projecties Oldehove op één avond

FOTO FACEBOOK OLDEHOVE

Dat er geen groot eindspektakel zou komen om het einde van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân te markeren was bekend, maar er is toch een slotavond op het Oldehoofsterkerkhof met een talkshow, aftermovie, stamppot en de vier projecties die het afgelopen jaar op de Oldehove te zien waren.

Op zondag 25 november, de laatste avond van de ReOpening, worden nog eenmaal alle vier projecties op de Oldehove getoond. ,,Op veler verzoek'', schrijft Lân fan taal in het Facebook-evenement .

Diezelfde avond is er een terugblikprogramma met onder meer een talkshow, gezamenlijk stamppot eten, de première van de aftermovie LF2018 en daarna de projecties van Lân fan taal.

Al eerder - op woensdag 7 oktober - waren de vier projecties op dezelfde avond te zien. Het eerste videokunstwerk op de scheve toren is 'Foarlopich Lân' . Dichter Tsead Bruinja schreef de tekst, Herman van Veen componeerde de muziek en de beelden zijn van kunstenaar Jules van Hulst .

De tweede projectie 'Weagen/Waves/Wellen' is gemaakt door producent/muzikant René Duursma, schrijver/dichter Rodaan al Galidi en animator Antonia Rehnen.

De derde licht- en geluidsvoorstelling 'One of us' is gemaakt door zangeres/dichter Nynke Laverman, componist/slagwerker Sytze Pruiksma en videokunstenaar Douwe Dijkstra.

De laatste projectie die te zien is, heet '1954' . Daaraan hebben VANTA, het muziek- en spoken-word-collektief van Vernon Chatlein (componist /percussionist), Amber Nijman (Afro-Caribische zangeres) en Juan-Carlos Goilo (spoken word artiest/theatermaker), videokunstenaars van WERC collective en rapper Fresku meegewerkt.

Toekomst

Op zondag 25 november eindigt de ReOpening, die drie weken duurde. Volgens de organisatie van Culturele Hoofdstad is het programma bedoeld als manifestatie die verwijst naar de toekomst .

Op de laatste dag van de ReOpening is nog een aantal LF2018-evenementen gaande. Die avond wordt de laatste en uitverkochte opera Samson en Dalila in Gorredijk opgevoerd en is ook de laatste dag van het Media Art Festival met de lichtfestival LUNA .

In de laatste week van de ReOpening is de tentoonstelling Rembrandt en Saskia in het Fries Museum van start gegaan en tot en met december speelt Tryater nog een aantal keer Doarp Europa . Verder zijn er de installaties van VHDG, zoals het tijdelijke metrostation en de graffiti van Writer's Block . Ook The List langs de Nieuwestad  is dan nog te zien.

Nieuws

menu