Toch feestelijk eeuwfeest voor pake Krottje

Het dreigde een eenzaam eeuwfeest te worden voor Kees Krottje. Woensdag kon de Fries om utens, ondanks alle coronamaatregelen, toch zijn eeuwfeest vieren.

Dankzij de oproep van kleindochter Hilda was Kees Krottje al met kaarten overspoeld. Woensdag kon de Fries om utens, ondanks alle coronamaatregelen, toch zijn eeuwfeest vieren.

,,Bedankt allemaal voor de belangstelling en de moeite die jullie hebben gedaan’’, sprak de eeuweling na afloop tot zijn gasten. ,,Zo hebben jullie dit feest, ondanks alle ellende, toch nog wat fleur gegeven.’’

Aanvankelijk dreigde voor Kees Krottje een eenzaam eeuwfeest. Er stond dan wel een viering gepland, maar door de maatregelen rond het coronavirus moest die geschrapt. Geen kinderen, klein- en achterkleinkinderen en een broer die felicitaties kwamen brengen, maar een verjaardag in zijn eentje op de kamer van het Maastrichtste zorgcentrum, waar Krottje sinds twee jaar woont.

Oproep

Om de verjaardag toch een feestelijk tintje te geven, zo schreef kleindochter Hilda Talsma uit Warten op haar Facebookpagina, vroeg ze ,,safolle mooglik minsken’’ hem een kaart te sturen.

Lees ook | Kees Krottje wordt 100 jaar, maar kan het niet vieren - wie stuurt hem een kaartje?

Aan die oproep werd massaal gehoor gegeven. Een kleine drieduizend felicitaties heeft Krottje ontvangen. Er zat er een tussen van Foppe en Geke de Haan, van de Blokkeerfriezen, zijn favoriete sportclub Heerenveen en fans dachten aan hem, net als het skûtsje van Langweer en heel veel andere Friezen.

Maar ook uit de rest van het land kwamen kaarten, onder meer eentje van Roda JC. En zelfs vanuit Canada en Oostenrijk feliciteerden mensen hem. Verder kreeg de eeuweling kaarten van Krottjes die de familie nog niet kende.

Bezoek uit Maastricht

Woensdagmiddag, net na het middaguur, kwamen de drie in Maastricht wonende kinderen van Krottje - Klaas, Paul en Sjoukje - naar hem toe in het zorgcentrum. Zijn in Friesland woonachtige zoon Jaap en hoogbejaarde broer Enne konden er met hun families niet bij zijn.

Gezeten achter een ruime tafel genoot Krottje binnen van zijn taart. Zijn kinderen keken vanaf gepaste afstand toe. Vervolgens was er een toespraak van de politiecommandant van Maastricht. De jarige werkte zelf decennialang bij dit corps.

Hij verhuisde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vanuit Alde Leie met zijn in 2002 overleden vrouw Nynke naar de Limburgse hoofdstad om daar als politieman aan de slag te gaan. Daarna was er buiten een polonaise. ,,Hij vond het geweldig’’, aldus Krottjes dochter Sjoukje Blom. ,,De belangstelling was overweldigend.’’

Nieuws

menu