Titus Brandsma wordt op 15 mei heilig verklaard

Titus Brandsma. FOTO ANP

De Friese karmelietenpater Titus Brandsma (1881-1942) wordt op 15 mei heilig verklaard. Dit meldde paus Franciscus vrijdag na een vergadering met kardinalen.

Brandsma wordt op die dag samen met negen anderen gecanoniseerd. Dat gebeurt tijdens een mis op het Sint-Pietersplein.

Bisschop Ron van den Hout (bisdom Groningen – Leeuwarden) reageerde verheugd op het nieuws. ,,Ik ga zeker naar Rome en ik hoop dat veel gelovigen uit Friesland en het noordelijk bisdom ons vergezellen.” Met deze uitspraak doelt de bisschop op de nationale bedevaart die voor de heiligverklaring wordt georganiseerd.

De heiligverklaring is een hoogtepunt voor de internationale karmelorde. Brandsma wordt namelijk de eerste ‘moderne’ (20ste-eeuwse) heilige van de orde.

Zondag is er om 19.00 uur een oecumenische vesper in de Franciscusbasiliek van Bolsward naar aanleiding van de aankondiging van de paus. De dienst van de Zalige Titus Brandsma Parochie is georganiseerd in samenwerking met het Convent Karmel Noord. Bisschop Van den Hout is celebrant en ds. Herman de Vries (lid van Convent Karmel Noord) verzorgt de preek.

Op 15 april (Goede Vrijdag) is er om 15.00 uur een kruiswegloop langs de kruisweg van Titus Brandsma in het Processiepark bij de Bonifatiuskapel in Dokkum. Daarbij wordt het nieuwe kruisweglied van musicus Chris Fictoor ten gehore gebracht. Dominee Herman de Vries heeft met medewerking van pastoor Paul Verheijen eigentijdse kruiswegmeditaties geschreven, die dan ook worden voorgelezen.

Belangstellenden kunnen vanaf die dag met hun telefoon een audiotour downloaden vanaf de website van de Bonifatiuskapel. Daarmee kunnen ze op eigen gelegenheid de kruisweg lopen, begeleid met tekst en muziek. Het lied en de meditaties zijn deze week tevens uitgegeven in het boekje Kruisweg van Titus Brandsma.

Deze maand verschijnt er nog een landelijk magazine over Brandsma, met commentaar van maatschappelijk betrokkenen op Titus’ actuele betekenis.

Nieuws

menu