Tiny House-straatje in Hurdegaryp geopend

FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Het straatje met de vijf tiny houses in Hurdegaryp gaat de Lytse Hûskes Strjitte heten. Marianne Thieme opende de straat maandagmiddag en maakte de straatnaam bekend.

Het is het eerste straatje met tiny houses , oftewel kleine huisjes, in Nederland. De woonvorm wordt steeds populairder: kleinschalig wonen, zelfvoorzienend en met zo min mogelijk spullen of bezittingen.

Amerika

Het fenomeen komt uit Amerika, waar de huisjes vaak ook mobiel zijn. In Nederland is dat vanwege knellende regelgeving vaak niet mogelijk. Toch hebben meerdere Friese gemeenten - Harlingen, Dongeradeel, Menameradiel, Terschelling en Leeuwarden - interesse in de kleinschalige woningen.

Thieme opende het straatje in Hurdegaryp, omdat haar Partij voor de Dieren in het partijprogramma een stimuleringsfonds voor tiny houses oppert.

Zonnepanelen

De woningen in Hurdegaryp staan op een kavel van 160 m2. Ze hebben een woonoppervlakte van 30 m2, inclusief een veranda. Alle huisjes zijn voorzien van een keuken, badkamer, woonkamer en slaapruimte. De tiny houses zijn gebouwd met duurzame materialen, zijn energieneutraal, onder meer door achtenveertig zonnepanelen op het dak van elk huisje.

Bezoekers van de smartphone-app klikken hier voor de video.

Nieuws

Meest gelezen