Tineke Schokker volgt Thecla Bodewes op als commissaris bij Windpark Fryslân

Windpark Fryslân in aanbouw. FOTO NIELS DE VRIES

Tineke Schokker is door provincie Fryslân naar voren geschoven als nieuw lid van de Raad van Commissarissen van Windpark Fryslân. Zij vervangt Thecla Bodewes, die vorige maand stopte.

Schokker is nu nog burgemeester van Vlieland, maar zal die functie dit jaar overdragen. De procedure voor haar opvolger loopt nog. Tussen 2007 en 2015 was Schokker gedeputeerde van in de provincie Fryslân. Daarna vertrok ze naar Vlieland.

Gedeputeerde Sander de Rouwe ziet als aandeelhouder van Windpark Fryslân Schokker als ideale opvolger van Bodewes. Schokker neemt haar jarenlange kennis van het openbaar bestuur mee, evenals ,,haar oog voor het publieke belang in de privaat-publieke constructie van Windpark Fryslân’’, aldus De Rouwe.

Bodewes stopte om discussie in RvC

Thecla Bodewes was ruim een jaar lid van de Raad van Commissarissen van Windpark Fryslân. Ze stapte eind vorig jaar op, omdat zij zich niet langer kon vinden in de discussie over de impasse waarin de aandeelhouders verkeren. De aandeelhouders van Windpark Fryslân - de provincie Fryslân en de families Meulendijks en De Groot uit de Noordoostpolder - denken anders over vrijwaring van de commissarissen. Met vrijwaring wordt bedoeld dat benoemde commissarissen niet verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor fouten van hun voorgangers.

De familie De Groot wil de voorzitter van de RvC andere voorwaarden rondom vrijwaring geven dan de andere RvC-leden. De andere aandeelhouders zijn het daar niet mee eens. Zij willen dat ieder RvC-lid onder dezelfde voorwaarden toeziet op het project.

Lees ook Onrust bij Windpark Fryslân: wat speelt er achter de schermen

Op zoek naar vijfde commissaris

Met Schokker komt het aantal commissarissen weer op vier. Namens de provincie zit ook ambtenaar Theo Jellema van de provinsje Fryslân in de RvC. Namens de families zitten Lester Fontijn en Rob Hollering in de RvC. Zij moeten nu op zoek naar een vijfde commissaris, die voorzitter wordt. Bodewes wierp zich in haar periode op als voorzitter.

Nieuws

menu