Tijdverlies dreigt: brandweer wil snel geld voor nieuwe, reclamevrije navigatie

FOTO ANP

Met zijn huidige navigatie, die reclames toont, loopt de brandweer risico. Tijdverlies dreigt. Daarom moet er snel geld komen voor nieuwe apparatuur.

Afgelopen najaar werd bekend dat de Friese brandweer een beter navigatiesysteem nodig heeft voor zijn wagens. Brandweerlieden maken nu nog gebruik van de gratis en voor iedereen beschikbare app Waze. Groot nadeel zijn de storende en afleidende reclames. Ook ontbreken in de app specifieke routes en omstandigheden voor brandweervoertuigen, zoals wegwerkzaamheden, omleidingen en beperkingen wat betreft gewicht en doorrijhoogte.

Over de app en de reclames kon Veiligheidsregio Fryslân, waar de brandweer onder valt, in het najaar niet veel meer vertellen. Nu blijkt dat de situatie onveilig is. Het bestuur van de veiligheidsregio noemt de app in een notitie ‘verre van ideaal’.

Waze kiest niet altijd de snelste of meest passende route, zo valt te lezen. Het bestuur stelt verder dat een overname of koerswijziging van het bedrijf tot ‘grote problemen in de uitvoer van onze repressieve taak’ zou leiden.

Hoewel de advertenties worden getoond als een voertuig stilstaat, ligt tijdverlies (langere aanrijtijden) op de loer. Bovendien wordt het aantal reclames in dit soort apps na enige tijd opgeschroefd. In de notitie, die is bedoeld voor alle Friese burgemeesters, wijst het bestuur op ‘het risico dat we door onjuiste navigatie niet tijdig ter plaatse komen’.

Jaarlijks 40.500 euro nodig

Er moet op korte termijn geld beschikbaar komen. De burgemeesters vergaderen donderdag over de nieuwe navigatie en wat deze apparatuur mag kosten. In het voorstel van de veiligheidsregio staat dat er jaarlijks 40.500 euro nodig is en bij aanvang eenmalig 20.500 euro. Het bestuur wil haast maken. Als het sein op groen gaat, volgt nog dit voorjaar een proef en kan het nieuwe navigatiesysteem al in de tweede helft van 2021 op zo’n tweehonderd wagens worden gezet.

Grote vergissingen en vertragingen als gevolg van de hinderlijke reclames hebben zich nog niet voorgedaan, zegt Marko Fennema van de brandweer. De kans hierop neemt wel toe, omdat er steeds meer advertenties komen.

Met de nieuwe navigatieapparatuur kunnen tevens de opkomst- en aanrijtijden nauwkeuriger worden vastgelegd. Dit is wettelijk verplicht. De brandweer kan hier bovendien van leren.

Nieuws

menu