Tijd voor reuring in Popkelder Sneek

Ongekunstelde muzikaliteit kan weer stromen in Sneek. Bij de langverwachte opening van de Popkelder gisteren ontbraken echter de muzikanten.

Onbedoeld, maar niet minder exemplarisch. Waar bij de opening van een muziekgebouw mag worden verwacht dat er stevig op de trommels worden geslagen, bleef het gisteren stil in de voormalige moskee aan de Havenstraat in Sneek. Geen van de zeven bands die er sinds de ingebruikname eind vorig jaar spelen, durfde het aan om het officiële openingsprogramma kleur en klank te geven. ,,Het zijn toch wat andere mensen’’, aldus voorzitter Hille Stellingwerf van het stichtingsbestuur. Ook de op het laatste moment geregelde combo van kunstencentrum Atrium in Sneek zegde enkele uren voor de opening af.

Sinds 2008 ontbeerde Sneek een goede plek waar muzikanten, jong en oud, in losse sfeer hun muziek konden spelen. Decennialang telde de stad een behoorlijke groep bandjes, met soms obscure of illustere namen. Met het sluiten van het verouderde popcentrum verloren de bands hun thuis. Veel ervan stopten, andere vonden elders onderdak. Maar de verbinding tussen de muzikanten was weg.

Ingewikkeld

Het vinden van een nieuwe stek bleek ingewikkeld. Jarenlang was de bascule van de Geeuwbrug in beeld, maar het plan bleek niet haalbaar. De vrijgekomen moskee in het centrum van de stad was ook niet direct de locatie die iedereen aansprak. Toch werd het plan doorgezet en na een moeizame verbouwing is het pand nu klaar.

De stichting huurt het gebouw van Timpaan. Voor de exploitatie moeten er nog enkele bands bij. Wensen om een muziekopnamestudio in te richten zijn er, maar zoiets kost veel geld. Het bestuur hoopt dat er wat meer reuring in het pand komt als de ontmoetingsruimte minder steriel is ingericht. Stellingwerf zoekt verbinding met het onderwijs en kunstencentrum, om ,,een laboratorium van muzikale kwaliteit’’ te ontwikkelen. ,,Laat dit het Mekka van de moderne muziek worden’’, grapte hij.

Wethouder Mirjam Bakker onderschrijft de ambities van de Popkelder en erkent de oude ergernissen van het bestuur. ,,Maar een gepijnigde kunstenaar komt vaak tot iets heel moois.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland