Tientallen reacties uit binnen- en buitenland over Joodse kinderen

Een kaartje met de route waarlangs de Joodse kinderen vanuit Amsterdam naar Friesland werden gesmokkeld. Inzet links: onderduikster Lea Tropp met broer Izak en nichtje Basja. Inzet rechts: de Doopsgezinde kerk aan de Singel in Sneek.

De oproep in de Friese media om informatie over de 210 Joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Amsterdam naar Friesland zijn gesmokkeld, heeft inmiddels tientallen reacties opgeleverd.

Uit binnen- en buitenland kwamen mailtjes, met soms een summiere melding maar soms ook uitgebreide schrijnende verhalen. Vanuit Israël, Thailand, de VS, Duitsland maar ook vanuit Nederland en dichterbij vanuit de hele provincie, kwamen berichten.

Initiatiefnemer Gerard van der Veer van Stichting De Verhalen: ,,Meteen bij de lancering afgelopen zaterdag begonnen de reacties al binnen te stromen. Dat had ik niet zo verwacht, al wist ik wel dat dit onderwerp veel bij mensen losmaakt.’’

De zoektocht richt zich specifiek op kinderen die uit de crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam zijn gesmokkeld, maar er zijn natuurlijk ook reacties van en over Joodse kinderen die op een andere manier naar Friesland zijn gekomen tijdens de oorlog.

Iedereen die gemaild of gebeld heeft, krijgt een antwoord en wordt na verloop van tijd benaderd om zijn of haar verhaal te doen. Alle verhalen worden verzameld op de website www.joodsekinderen.nl .

Lees ook | ‘Hulp aan Joden begon te laat’

Lees ook | Speurtocht naar jonge Joodse onderduikers

Lees ook | Achter de kolommen: Smokkelbern te plak

Nieuws

menu