Tientallen kadavers langs kust: vogelgriep lijkt hard toe te slaan

Een dode grauwe gans. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

Langs de Friese kust zijn dit weekend vele tientallen dode watervogels aangetroffen. Het lijkt erop dat de vogelgriep hard toeslaat. Die treft in de eerste plaats brandganzen.

De score van zondagmiddag op de pier van Holwerd: 36 brandganzen, 2 grauwe ganzen, 1 kolgans, 1 rotgans, 4 wulpen, 2 smienten, 1 bergeend en 1 kuifeend. ,,Safolle deade fûgels haw ik hjir net earder byinoar sjoen’’, verzucht vogelfotograaf Marcel van Kammen.

Vogelonderzoeker Wim van Boekel komt zaterdag en zondag met vergelijkbare waarnemingen van de kwelders bij zijn woonplaats Hallum. Zaterdag turft hij 44 dode brandganzen, zondag nog eens 25. En daarbij ,,strandlopers, wulpen, allerlei eendjes en zelfs een velduil, die in het water dreef.’’

De vogels lijken het slachtoffer te zijn van vogelgriep. Die is voor het weekend ook al vastgesteld bij dode ganzen op Ameland . ,,Het zou wel heel raar zijn als dat hier niet ook het geval is’’, zegt Van Boekel. Hij leverde vijf brandganzen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die de kadavers laat onderzoeken door Wageningen Bioveterinary Research.

Van soort naar soort

Vorige week werd ook vogelgriep geconstateerd op een kippenbedrijf in het Gelderse Altforst, waar uiteindelijk 35.700 hennen en hanen zijn geruimd. Onderzoekers stelden toen vast dat de dieren leden aan de zogenaamde H5-variant van het vogelgriepvirus. Die is relatief mild, maar kan omslaan naar een zeer besmettelijke variant die ook mensen ziek kan maken.

Er geldt een landelijke ophokplicht voor pluimveebedrijven. Hobbypluimveehouders moeten hun dieren ook afgeschermd houden.

In de natuur lijkt het virus snel van soort naar soort te springen. Van Boekel: ,,Dat gaat waarschijnlijk via de uitwerpselen. Al die vogels leven en slapen heel dicht bij elkaar. Anderhalve meter afstand houden is er niet bij.’’

Lees ook | Vogelgriepvirus geconstateerd bij brandganzen op Ameland

Nieuws

menu