Tientallen centimeters sneeuw, harde wind, ijzige kou en sneeuwduinen op de Wadden: dit kunnen we dit weekend verwachten

ANP

Een pak sneeuw wil Friesland nog wel eens overslaan en vooral het zuiden van Nederland rijkelijk bedelen, maar vanaf dit weekend is alles anders. Hoe noordelijker je vanaf dit weekend komt, hoe winterser de neerslag is.

Eerder deze week kwam Piet Paulusma al met een voorspelling dat er een ,,klassike kjeldynfal’’ zat aan te komen. Hij krijgt gelijk, want zaterdag zal het begin zijn van een behoorlijk koude en sneeuwrijke periode.

Zaterdag: overgangsdag

Weeronline spreekt van een overgangsdag tussen de nu nog relatief hoge temperaturen en de kou die ons te wachten staat. Vanuit het noordoosten zal de kou het land worden ingeblazen. In het zuiden van Nederland is dan nog een groot neerslaggebied te vinden en in de loop van de dag zal daar ook neerslag vallen. Maar hoe noordelijker je komt, hoe winterser die neerslag van aard is. In het zuiden zal het dus regenen en in het noorden valt sneeuw. Daartussenin zal een grote kans op ijzel zijn, waarschuwt Weeronline maar vast.

Sneeuw

De sneeuw zal Friesland waarschijnlijk zaterdagavond bereiken. In de nacht naar zondag zal het in het Noorden - en dus ook in Friesland - stevig sneeuwen. De temperaturen liggen dan ruim (-2 tot -5) onder het vriespunt. Er kan in een tijdsbestek van zes uren 10 tot wel 15 centimeter sneeuw vallen. Weerman Gerrit Hiemstra meldde op Twitter al dat er voor Noord-Nederland 15 centimeter sneeuw wordt verwacht. In het midden van Nederland zal ook veel sneeuw vallen.

Zondag: harde wind en sneeuwduinen

De gevoelstemperatuur zal in Friesland flink kouder zijn dan de daadwerkelijke temperatuur (tussen -10 en -15 graden). Dat komt door de harde wind. Op de Wadden kan dat tot windkracht 7-8 (stormachtig) leiden. Er kunnen daardoor ook flinke sneeuwduinen tot een meter hoog ontstaan.

De kans is ook groot dat het KNMI voor zondag code geel of code oranje zal afgeven omdat de weersomstandigheden dusdanig slecht zijn, dat het af te raden is om de weg op te gaan. ,,Vanwege de avondklok is er veel minder verkeer op de weg en dat betekent ook dat zout minder goed wordt ingereden’’, aldus Weeronline. ,,Op veel plaatsen wordt het dan ook spekglad en gevaarlijk op de weg.’’

Zondag kan het de hele dag blijven sneeuwen, al neemt de intensiteit in de loop van de dag wel af. Weeronline zegt niet uit te sluiten dat er lokaal 30 centimeter sneeuw kan vallen. Waar dat zal zijn, is nog onzeker. ,,De kans op een dik pak is het grootst in het noorden, midden en oosten.’’ In Friesland zal het zondag ook overdag blijven vriezen, waar het in Zuid-Nederland tussen de 0 en 6 graden zal zijn.

Lees ook | Kunnen we binnenkort schaatsen op natuurijs? Die kans zit er in, maar wanneer is de ijsvloer dik genoeg?

Na het weekend

Het zal nog even ijzig koud blijven. De temperaturen komen niet meer boven het vriespunt uit en overdag zal het maximaal -5 graden worden. ‘s Nachts kan het zelfs -10 of nog kouder worden, als de lucht opklaart. Het kan zijn dat er maandag en dinsdag nog sneeuw valt, maar dat is nog onzeker.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Weer
Winter