Tientallen boeren en sympathisanten met trekkers, auto's en trucks door Drachten voor protest tegen stikstofbeleid en PAS-melders

Beeld | CamjoMedia

Tientallen boeren verzamelden donderdagavond bij de woonboulevard in Drachten om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Naast trekkers deden ook auto’s en trucks mee aan het protest.

De boeren trokken vanuit verschillende plaatsen naar Drachten. De actievoerders reden rondjes door het centrum. Op beelden was te zien hoe ze toeterend door de straten gingen. Sommige trekkers waren voorzien van een omgekeerde Nederlandse vlag.

Een woordvoerder van de gemeente legt uit dat er goed overleg was met de boeren. „Op dit moment is alles onder controle.”

Protest

De deelnemende boeren en sympathisanten wilden laten zien dat ze zich niet hebben neergelegd bij het stikstofbesluit.

Ook zou een groep boeren zich zorgen maken over de handhaving rondom de PAS-melders. Dat zijn boeren die onder het oude stikstofbeleid geen vergunning nodig hadden voor als ze bijvoorbeeld wilden uitbreiden met een nieuwe stal. De Raad van State verwees deze werkwijze in 2019 naar de prullenbak, er wordt nu nog gewerkt aan legalisering van deze groep. Echter schreef RTV Oost woensdag dat in Overijssel hoge dwangsommen dreigen voor meerdere PAS-melders in de provincie.