Thialf moet 5.000 zonnepanelen op het dak uitzetten, verwijdering van de panelen dreigt

FOTO NOORDOOST/ALEX DE HAAN

Een nieuwe strop voor het toch al armlastige Thialf. De directie van de ijstempel heeft de 5.000 zonnepanelen op het dak van Thialf uit moeten zetten, om het ijsstadion verzekerd te houden. Er is een kans dat de zonnepanelen voor 1 oktober verwijderd moeten worden.

De huidige brandverzekering is door de verzekeraar opgezegd, omdat, volgens Thialf, ,,bleek dat het pand nauwelijk verzekerbaar is door de combinatie van zeer slechte schadestatistieken van panden met zonnepanelen en de bij de Thialf gebruikte materialen van de dakisolatie.''

De zonnepanelen zijn dit weekeinde al uitgeschakeld. Thialf gaat met verzekeraars in overleg om te voorkomen dat de zonnepanelen voor 1 oktober 2020 helemaal verwijderd moeten worden. ,,Het alternatief om het pand niet te verzekeren is vanuit de bestuurlijke verantwoordelijkheid van directie en Raad van Commissarissen geen optie'', schrijft Thialf aan de aandeelhouders, de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen.

,,De directie van Thialf kan niet anders dan besluiten om het voorliggende verzekeringsvoorstel te accepteren en daarmee zowel het pand als de bedrijfsschade ook na 31 mei verzekerd te houden.''

Schade in de tonnen

Het uitschakelen van de zonnepanelen heeft grote financiële consequenties. De Thialf-directe schat de jaarlijkse schade op enkele tonnen. Zo moet Thialf meer premie betalen voor de nieuwe verzekeringspolis (80.000 euro meer), extra inkoop van energie (125.000 euro) en onzekerheid over opbrengsten van subsidie voor de panelen, een schadepost van ook 80.000 euro. De provincie subsidieerde de aanleg van de zonnepanelen in 2016 met 625.000 euro.

De schade is nog niet meegenomen in het Herstelplan Thialf, een plan van de Thialf-directie om zuiniger om te gaan met geld. Dit betekent dan ook een nieuwe strop voor Thialf, waar het financieel al jaren niet goed gaat. Zo zijn de lasten hoog, terwijl de inkomsten tegenvallen. Om Thialf van de ondergang te redden, steunen de provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen Thialf. De provincie stak 2 miljoen euro in de ijstempel, Heerenveen bijna een miljoen euro. ,,Als we niets doen, gaat Thialf failliet'', sprak gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA, economie) vorige maand.

Het geld kwam op voorwaarde dat Thialf ook zou snijden in de bedrijfsvoering. Negen van de 24,5 arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. Thialf probeert daarmee ruim een half miljoen euro te besparen. Ook is er naast directeur Marc Winters een extra directeur in de directie gezet en stelden de aandeelhouders (de provincie en de gemeente Heerenveen) een derde commissaris aan.

Lees ook | Ontslagen bij Thialf: tekort loopt op tot 1 miljoen euro

Expertmeeting over herstelplan Thialf

Woensdag laat de Provinciale Staten zich informeren over de problemen bij Thialf. Sprekers zijn onder meer Marc Winters, directeur van Thialf, Maurits Hendriks van NOC-NSF, Evert Jorritsma van Topsport Noord, Herman de Haan van de KNSB en sportmarketeer Frank van den Wall Bake. De expertmeeting begint om 11:00 uur en is live te volgen op de website van de Provincie Fryslân.

Nieuws

menu