Thialf-directeur over zonnepanelen die zijn uitgezet: 'Zonder deze voorwaarden was Thialf met geen mogelijkheid te verzekeren'

Na de provincie (vorige week) is maandagavond ook de gemeente Heerenveen akkoord gegaan met het herstelplan voor ijsstadion Thialf.

Als Thialf niet snel met een plan komt om de brandveiligheid van de zonnepanelen op het dak te waarborgen, dreigt verwijdering. Het alternatief kan echter net zo verstrekkend zijn.

Vorige week heeft Thialf-directeur Marc Winters de 5000 zonnepanelen op het dak moeten uitschakelen . Alleen onder die voorwaarde wilde een verzekeraar de nieuwe brandverzekering van Thialf dekken. En daarmee is het gevaar niet geweken: Thialf moet deze zomer met een oplossing komen om de brandveiligheid op het dak aan te tonen, anders moeten de panelen voor 1 oktober zijn verwijderd.

,,Het zijn ridicule voorwaarden, maar zonder deze voorwaarden was Thialf met geen mogelijkheid te verzekeren’’, zegt Winters. Verzekeraars zijn de laatste twee jaar voorzichtiger geworden in het dekken van grote gebouwen met zonnepanelen op het dak. ,,De schadestatistieken in Europa zijn bedroevend slecht’’, zegt Winters.

Hoogste risicoklasse

Bovendien zijn er twijfels over de materialen die zijn gebruikt bij de aanleg van de panelen in 2016. Die werden destijds goedgekeurd door de verzekeraar, maar daar wordt nu anders naar gekeken. Het gaat om de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Het gebruikte materiaal valt in de ,,hoogste risicoklasse’’ in de combinatie met de aangelegde panelen, die worden gezien als ontstekingsbron, schrijft Thialf in een brief aan de aandeelhouders, de provincie en de gemeente Heerenveen.

Bij de verzekeraars was ,,nul speelruimte’’, merkte Winters. ,,Het gaat hier niet om een huis-tuin-en-keukenverzekering, maar om heel complexe verzekeringen.’’ Thialf valt onder complexe gebouwen, zoals voetbalstadions en luchthavens. ,,Alleen de grote spelers in de markt verzekeren deze gebouwen.’’

'Niet te bewegen'

Winters zocht naar alternatieven, maar alle verzekeraars kwamen uit bij de grote jongens. ,,En die waren niet te bewegen. We konden alleen maar akkoord gaan met deze voorwaarden. Niet verzekeren was voor ons geen optie.’’ Winters wilde uitstel, maar kreeg nul op het rekest.

Alternatieven

Thialf krijgt de komende maanden de tijd om voorwaarden te scheppen zodat de verzekeraar alsnog akkoord gaat. ,,Je zou kunnen denken aan het aanbrengen van sensoren die een melding geven als de panelen te heet worden’’, zegt Winters. ,,Maar ook over het vernieuwen van het hele dak of het verplaatsen van de panelen naar een andere plek.’’

Die alternatieven zijn niet goedkoop of een-twee-drie te realiseren en het is maar de vraag of de verzekeraar alsnog akkoord gaat, anders volgt verwijdering.

Los daarvan gaat Thialf uitzoeken of de problemen voorkomen hadden kunnen worden bij de aanleg. ,,Met de kennis van nu kun je daar twijfels over hebben’’, zegt Winters. ,,Dan komt ook de vraag wie we kunnen aanspreken op de financiële gevolgen ervan.’’

Gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA, economie) ziet een ,,kritische houding van verzekeraars’’, waar Thialf ,,niets aan kan doen’’. Hij wil nu vooral de feiten ,,heel goed scherp hebben’’, voordat hij als aandeelhouder kan ingrijpen.

Premie verdubbeld

De huidige zonnepanelen gaan onder deze omstandigheden niet meer aan. Dat kost Thialf tonnen. De nieuwe premie is meer dan verdubbeld, van 70.000 naar 150.000 euro per jaar. Thialf moet dit jaar voor 125.000 euro aan energie inkopen, die ze anders van het dak had gehaald. Omdat de panelen uitstaan, heeft dat gevolgen voor het ontvangen van SDE-subsidies. Een eerste schatting komt uit op een verlies van 80.000 euro. Thialf zegt de rekening voor dit jaar nog wel te kunnen betalen, maar kijkt met vrees naar de periode na 1 oktober. De provincie subsidieerde voor 625.000 euro de aanleg van de panelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Thialf