Theun Wiersma is het geruzie bij 50Plus meer dan zat, maar blijft wel bij de partij

Theun Wiersma had voor het nieuwe Evert! de Tweede Kamer in gewild, maar de partij slaagde er niet in een plekje op het stemformulier te veroveren. Daarom blijft het Drachtster Statenlid bij het altijd onrustige 50Plus.

Theun Wiersma, thuis in zijn werkkamer in Drachten.

Theun Wiersma, thuis in zijn werkkamer in Drachten. Foto: Jilmer Postma

Eerlijk is eerlijk, zegt Theun Wiersma. Hij is het geruzie bij 50Plus meer dan zat. In de groepsapp van de ouderenpartij ziet hij de onderlinge vetes voorbijkomen, de afgelopen dagen weer tussen lijsttrekker Liane den Haan en Ellen Verkoelen. Bemoeien doet het Statenlid zich er niet mee. ,,Ik wol leuk libje en dat gun ik in oar ek.”

Wiersma stond aanvankelijk nog op de kandidatenlijst van 50Plus voor de komende Kamerverkiezingen. Net als vier jaar geleden. Toen was hij de nummer 11, deze keer de nummer 14. ,,Ik fielde my noch wol geskikt.”

In januari kreeg hij het verzoek om een toestemmingsverklaring af te leveren. Die had het partijbestuur nodig om de definitieve lijst in te leveren bij de Kiesraad. Maar toen sloeg de twijfel, die er al enigszins was sinds het tumultueuze vertrek van partijleider Henk Krol in mei, in alle hevigheid toe bij Wiersma. ,,Is it myn partij noch wol?”, vroeg hij zich af. De vraag stellen was ‘m beantwoorden. Wiersma trok zijn kandidatuur in.

Avontuur

Niet lang daarna ging de telefoon. Evert Korver, oprichter, voormalig slachthuiseigenaar en naamgever van de nieuwe partij Evert!, vroeg of Wiersma trek had in een fris avontuur. De Drachtster las het conceptprogramma en dacht: waarom ook niet? Haast was wel geboden. De partij moest nog veel regelen om aan de verkiezingen te kunnen meedoen.

Er werden digitale vergaderingen belegd met andere Evert!-sympathisanten, mensen die Wiersma niet of nauwelijks kende en door corona fysiek niet kon ontmoeten. Met stoom en kokend water werd een kandidatenlijst samengesteld op de avond voordat die moest worden ingediend bij de Kiesraad. Wiersma kwam met stip op plek 3 terecht. Probleempje: de benodigde 580 steunverklaringen voor Evert! om mee te kunnen doen aan verkiezingen ontbraken.

De partij tekende tegen die eis bezwaar aan. De verklaringen zouden in coronatijd onmogelijk bij elkaar te krijgen zijn. De klacht werd niet-ontvankelijk verklaard. Ook een rechtsgang naar de Raad van State bleek zinloos. Er ging voor Evert! een streep door verkiezingsdeelname.

Maximaal twee jaar

,,Wy soenen noch nei it Europeesk hof, mar dat hawwe we mar net dien”, vertelt Wiersma. Bij Evert! denken ze dat een nieuw kabinet na maximaal twee jaar valt. ,,It is better om dêr op te wachtsjen. We ha no de tiid om de partij fierder út te bouwen.”

Opmerkelijk is dat Wiersma heeft besloten om vooralsnog namens 50Plus lid van Provinciale Staten te blijven. Zijn stemgedrag zal door zijn Evert!-lidmaatschap niet veranderen, zegt hij.

,,Theun bliuwt Theun, ik bliuw de minsken dy’t op my stimd ha fertsjintwurdigjen. Ik ha der no noch gjin muoite mei om ûnder de 50Plus-flagge fierder te gean. Oft dat sa bliuwt, kin ik net sizze. As ik my wol ôfsplitse soe, moat ik trouwens fierder as lid Wiersma. Ik mei yn de Steaten net tuskentiids switche nei Evert!.”

Wiersma vaart, benadrukt hij, al sinds zijn aantreden als Statenlid een min of meer onafhankelijke koers, los van de landelijke lijn. ,,Ik wol net allinnich neitinke oer pensioenen, mar ek oer mobiliteit, de lytse kearnen en de jongerein. Ik bin net de persoan foar in one-issue-partij.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Verkiezingen