Theaterstuk 'Smokkelbern' in Sneek uit de startblokken

Een kaartje met de route waarlangs de Joodse kinderen vanuit Amsterdam naar Friesland werden gesmokkeld. Inzet links: onderduikster Lea Tropp met broer Izak en nichtje Basja. Inzet rechts: de Doopsgezinde kerk aan de Singel in Sneek.

In Sneek wordt woensdag de eerste repetitie gehouden van het muziektheaterstuk Smokkelbern, dat deel uitmaakt van het project De terugkeer van de Joodse kinderen van Stichting De Verhalen.

Hans Brans schreef het stuk en baseerde zich daarbij op het levensverhaal van Lea Tropp. Zij werd in 1943 als klein meisje uit Amsterdam naar Friesland gesmokkeld en kreeg een onderduikadres in Abbega. Pas op haar vijftigste kwam aan het licht wat voor trauma ze had overgehouden aan deze episode in haar leven.

Ypy Zysling regisseert het stuk. Renske de Boer, Thijs Meester, Titia Huisman, Berber de Vries en Wytse Algra spelen (hoofd)rollen. Het stuk gaat in première op 15 april, de bevrijdingsdag van Friesland. De eerste vier voorstellingen zijn in de Uilenburgersjoel in Amsterdam. Dat is de voormalige synagoge in de Joodse buurt, waar Lea Tropp woonde toen ze door de ondergrondse Amsterdamse Studentengroep werd opgehaald om via de Lemsterboot Jan Nieveen naar Friesland gesmokkeld te worden.

Lees ook | De schutting met twee gezichten

Vervolgens zijn er vier voorstellingen in de Nederlands-hervormde kerk in Lemmer, twee in de Gertrudiskerk in Abbega, vijf in de doopsgezinde kerk in Sneek, waarna de tournee wordt besloten met vijf voorstellingen in de doopsgezinde kerk aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.joodsekinderen.nl .

De zoektocht naar de 210 kinderen die dezelfde route als Lea Tropp aflegden, waarvoor de Leeuwarder Courant, het Friesch Dagblad en Omrop Fryslân de handen ineen hebben geslagen, heeft inmiddels 275 tips opgeleverd. Tot nu toe zijn 20 kinderen ‘teruggevonden’.

Nieuws

menu