Teruggevonden Tadema is twee tot drie ton waard

Schilderij Tadema kan wel 3,5 ton opbrengen ANP

Het portret dat de Fries-Britse schilder Lourens Alma Tadema maakte van zijn graveur Leopold Löwenstam is tussen de 231.000 en 347.000 euro waard.

Kunstexpert Rupert Maas taxeerde het portret, waarop te zien is hoe zijn graveur aan het werk is, zondagavond in de uitzending. ,,The most wonderful portrait’’, oordeelde hij. Het schilderij werd in juni ingebracht bij kunstprogramma Antiques Roadshow.

Maas stelt dat het portret, dat in 1883 door Alma-Tadema werd vervaardigd en dat hij aan Löwenstam en zijn vrouw gaf als huwelijksgeschenk, de beste vondst in het BBC-programma tot nog toe is. Maas noemt het een ‘sparkling’ werk dat aantoont hoe begaafd Alma-Tadema als schilder was. Conservator Marlies Stoter van het Fries Museum vindt het prachtig dat het werk gewoon bij een achter-achter-kleinzoon aan de muur hing. Ook zij roemt de kwaliteit ervan.

Het schilderij hangt al in het Fries Museum in Leeuwarden. Er werd op de valreep ruimte voor gemaakt. Op 1 oktober opent een overzichtstentoonstelling.

Nieuws

menu