In Friesland staan vijftien slimme camera's die insecten voor de lens lokken en miljoenen fladderbeestjes tellen

Op vijftien plekken in Friesland zijn door Naturalis Leiden slimme camera’s neergezet die insecten herkennen en tellen. Nu blijkt dat in 25 jaar de insectenstand met driekwart is achteruitgegaan, is het nog belangrijker om vast te leggen hoeveel fladder- en kruipbeestjes waar zitten. Miljoenen foto’s van vlinders, muggen, bijen, mieren en libellen zijn de vinger aan de pols.

Plaatsing en demonstratie van een insectencamera door Stephan Peterse van Faunabit, samen met Chantal Huijbers van Naturalis en gedeputeerde Douwe Hoogland.

Plaatsing en demonstratie van een insectencamera door Stephan Peterse van Faunabit, samen met Chantal Huijbers van Naturalis en gedeputeerde Douwe Hoogland. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

Lees meer over
Noardeast-Fryslân

,,Dit is het gele doek waarop ze gaan poseren.” Hij zet een zonnepaneel op, sluit er een camera op aan met wat kabels en flapt vol in het zonlicht een groot geel vierkanten vlak uit. ,,Zo, nou kunnen ze maar komen”, zegt Stephan Peterse van Faunabit als hij zijn slimme insectencamera goed en wel heeft geïnstalleerd op een postzegeltje groen bij de Stadswerf net buiten het bolwerk van Dokkum.

Alles wat beweegt komt op de kiek

Nieuws

menu