Tekorten bij Neushoorn en dBieb: raad Leeuwarden in vertrouwelijkheid bijeen

Neushoorn. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

De gemeenteraad van Leeuwarden komt woensdagavond bijeen voor een besloten bijeenkomst. Onderwerpen zijn: exploitatietekorten bij poppodium Neushoorn en de nieuwe bibliotheek.

Dat die tekorten er zijn, is aan de Leeuwarder Courant bevestigd door de directeuren van beide instellingen. De hoogte van de bedragen, is nog onduidelijk.

In de uitnodiging voor de besloten bijeenkomst schrijft het college dat wethouder Sjoerd Feitsma de raad wil informeren ‘over twee dossiers in de cultuurportefeuille van wethouder Feitsma’. De bijeenkomst vindt plaats voor aanvang van de reguliere vergadering en staat ook niet vermeld op de openbare agenda van de gemeenteraad.

Yvonne Bleize van Neushoorn zegt dat het binnen de organisatie van het poppodium niet mogelijk is om verder te bezuinigen.

In 2016 en 2017 sloot Neushoorn het jaar af met tekorten van 270- en 100 duizend euro op een begroting van 1,8 miljoen zoals de Leeuwarder Courant in juni berichtte.

Hans van der Veen van dBieb spreekt over ‘huisvestingslasten’ in de nieuwe huurconstructie. De bibliotheek is dit jaar verhuisd naar de Blokhuispoort. Volgens Van der Veen gaat het niet om grote bedragen.

Commissie stiekem

Om te voorkomen dat het college van b. en w. de raad te pas en te onpas in vertrouwelijkheid informeert, heeft de gemeenteraad een ‘Commissie stiekem’ in het leven geroepen. De commissie, die formeel de ‘commissie geheime stukken’ heet, bestaat uit raadsleden en moet beoordelen of en wanneer het college de raad in vertrouwelijkheid mag informeren.

Aanleiding voor het instellen van de commissie zijn de geheime bijeenkomsten over de bouwstop en de miljoenentekorten bij de Blokhuispoort en de problemen rondom het nieuwe Cambuurstadion, eerder dit jaar.

Als raadsleden in vertrouwelijkheid worden bijgepraat, mogen zij daar in de openbaarheid niets over zeggen, en dat belemmert hen in hun functie als volksvertegenwoordiger.

De nieuwe commissie is over de bijeenkomst van woensdag niet geraadpleegd door het college, stelt VVD-raadslid Marcel Visser, voorzitter van de ‘Commissie stiekem’.

,,Nee, wethouder Feitsma heeft ons niet gevraagd om ons oordeel hierover te geven”, zegt Visser. ,,En dat was wel zo netjes geweest.”

Visser wil nu zo snel mogelijk regelen dat de procedures rondom de ‘Commissie stiekem’ worden vastgelegd en geformaliseerd zodat het college van b. en w. niet meer om de commissie heen kan.

Volgens gemeentewoordvoerder Fijke van Berkom is de bijeenkomst vertrouwelijk omdat de instellingen hun eigen achterban nog moeten informeren. Ook speelt volgens hem mee dat alle gegevens nog niet bekend zijn.

Nieuws

menu