Tekort aan materiaal en personeel: labs kunnen toenemend aantal coronatests niet aan

Medewerkers testen op infectieziekten in het laboratorium van Microvida in het Bravis ziekenhuis. In het laboratorium wordt getest op het coronavirus. FOTO ANP/SEM VAN DER WAL

Steeds meer mensen laten zich testen op het coronavirus. De laboratoria vrezen die toename niet aan te kunnen. Ze hebben te weinig capaciteit en materialen.

Zowel NRC Handelsblad als de NOS deden een rondgang langs verschillende medische laboratoria, waaronder Izore en Certe die de tests verzorgen voor de drie Noordelijke provincies. Daaruit komt een duidelijk beeld naar voren: de labs zijn overbelast.

Anne-Marie van Elsacker, medisch directeur van Izore (lab in Leeuwarden) en Certe (lab in Groningen), zegt tegen NRC: „Wij zitten nu op duizend testen per dag hier, we worden eigenlijk al overvraagd.”

Grootste probleem is het tekort aan testmaterialen. Landelijk is er een tekort aan onder meer reagentia, de stoffen die worden gebruikt om de aanwezigheid van het coronavirus aan te tonen. Door de grote vraag wereldwijd krijgen de labs minder geleverd dan ze nodig hebben. ,,De vraag naar die materialen groeit zo hard dat er eigenlijk niet tegenop valt te bevoorraden”, aldus Van Elsacker bij de NOS.

Een ander probleem is het personeel. Veel van hen werken al maanden overuren en moeten ondertussen nieuwe collega’s inwerken. Maar die nieuwe aanwas is lastig te vinden. Ook draaien de machines nu veel vaker dan ze onder normale omstandigheden doen. Dat zorgt voor slijtage met fouten en storingen tot gevolg.

Wat ook meespeelt is dat veel meer mensen zich laten testen, die geen klachten hebben. Van Elsacker in NRC: „Steeds meer mensen hebben geen klachten, maar hebben toch een test nodig: voor reizen, sporten, of voor hun werk.”

De problemen bij de labs zullen wel snel opgelost moeten worden. Dit najaar wil het kabinet 70.000 coronatests per dag uit kunnen voeren. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge laat in NRC weten er nog steeds vanuit te gaan, dat dat gaat lukken.

Nieuws

menu