Tekort aan duizend zorgwerkers in Noorden; studenten gevraagd voor bijbaan

De gezondheidszorg in Groningen, Friesland en Drenthe heeft dringend behoefte aan zeker duizend medewerkers en vraagt nu medische studenten om alvast in een bijbaan aan de slag te gaan.

Verpleegkundigen op de corona-afdeling van het Scheper Ziekenhuis van de Treant Zorggroep in Emmen.

Verpleegkundigen op de corona-afdeling van het Scheper Ziekenhuis van de Treant Zorggroep in Emmen. Foto: Corn� Sparidaens

Werkgeversorganisatie ZorgpleinNoord roept mbo- hbo- en universitaire studenten aan diverse zorg en welzijn-opleidingen op om zich te melden. ,,Ze kunnen per direct betaalde werkervaring opdoen en de zorg vooruit helpen in de coronacrisis’’, zegt Matthijs van Walsum.

Al sinds het begin van de coronacrisis wordt met het initiatief Extra Handen voor de Zorg geprobeerd vrijwilligers en mensen die vroeger in de zorg gewerkt hebben te werven. ,,De poule van mensen met ervaring in zorg en welzijn is nu aan het opdrogen’’, vervolgt Van Walsum.

Inzetbaar

,,Iedereen die genoeg inzetbaar is en de opleiding of ervaring heeft om zo aan de slag te gaan, is nu eigenlijk wel aan het werk’’, zegt Van Walsum. ,,Maar de aanvragen van organisaties blijven oplopen. Daarom hebben we als zorgwerkgevers landelijk besloten studenten te gaan werven, en daar sluiten wij ons in het Noorden bij aan.’’

In de loop van vorig jaar liep het tekort aan personeel al behoorlijk op en ZorgpleinNoord uitte al eerder noodkreten. De afgelopen maanden en weken is het alleen nog nijpender geworden. Dat hangt onder meer samen met de corona-uitbraken in een groot aantal verpleeg- en verzorgingshuizen, maar nu ook in een aantal ziekenhuizen zoals het UMCG, MCL en Tjongerschans. Bijna één op de tien zorgmedewerkers is ziek of niet inzetbaar door corona.

Al werkzaam

Of er genoeg studenten te vinden zijn voor de banen is nog zeer de vraag. ZorgpleinNoord zoekt met name tweede-, derde- en vierdejaars studenten. Een aanzienlijk deel daarvan ís alleen al in hun vrije tijd aan het werk in de zorg. Zo werken er medische studenten bij de GGD’s, huisartsenposten en in de ouderenzorg. ,,We zijn in het Noorden al een goed voorbeeld voor de rest van het land omdat hier vrij veel studenten werkzaam zijn’’, zegt Van Walsum.

De instellingen die studenten aannemen, kunnen deels gebruik maken van een landelijke subsidieregeling voor coronabanen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus