Tekenaar Frits Klein, schepper van Gurbe, overleden

Hij werd vooral bekend als tekenaar van Gurbe. Maar tekenaar Frits Klein uit Heerenveen was schepper van veel meer. Hij overleed op 91-jarige leeftijd.

Klein ontwierp logo’s voor Nieuwe Weme, de CAF en Batavus. Voor de fietsenfabriek tekende hij een poppetje met een knots dat verwees naar de Batavieren. Het was decennialang als logo in gebruik. Het poppetje stond in beeldvorm op de hoek voor de fabriek.

Klein tekende vele boekomslagen, en de strip Bokke Heidehipper, geschreven door Geert Jonkman. Die boekjes werden vanaf 1947 uitgegeven.

In 1952 maakte hij zijn entree in de dagbladwereld. Weerman Hans de Jong en hoofdredacteur Fedde Schurer vroegen hem een Fries poppetje te tekenen voor bij De Jongs weerrubriek in de Friese Koerier.

Het werd een wijs ‘boeremantsje’ met pet en pijp en op klompen. Op zaterdag 20 september 1952 figureerde hij voor het eerst op de voorpagina van de krant.

Aanvankelijk had Frits Klein twintig verschillende poppetjes, voor elk weertype één. Inmiddels zijn er meer dan 150 verschillende ‘Gurbe’s’ in gebruik.

Het boertje evolueerde. Hans de Jong gaf hem de naam Gurbe, tegen de zin van Frits Klein. Die vond het mannetje meer een Sibbele of een Feitse. Maar hij ging overstag.

In 1954 kreeg Gurbe gezelschap van Loltsje en ging hij voor het eerst praten; iedere dag een oneliner als commentaar op het nieuws. Zo bestaat hij tot op de dag van vandaag, op pagina 2 van de Leeuwarder Courant, het dagblad waarmee de Friese Koerier in 1969 fuseerde.

In de loop der jaren kreeg Gurbe een auto, een luxere auto, een nieuw huis en zelfs een computer. Zijn commentaar op het nieuws bleef wat het was; soms scherp, dan weer gemoedelijk of plagerig. ,,Gurbe is van alle tijden’’, zei Klein daarover, in een interview in 2012.

Frits Klein leeft vooral voort in Gurbe en Loltsje. ,,Maar hij heeft zo veel meer gedaan’’, weet naaste neef Jos Polman. Vorig jaar stond zijn tekenwerk nog centraal op een expositie in het Frysk Lânboumuseum in Earnewâld.

De tekenaar kreeg vorig voorjaar een beroerte die hem eenzijdig verlamd maakte. De laatste maanden woonde hij in Bos- en Meerzicht in Oudemirdum. Daar overleed Frits Klein dinsdagochtend vroeg, na een kort ziekbed.

Het lichaam van Klein werd in Oudemirdum opgehaald door uitvaartverzorger Van der Zwaag uit Heerenveen. Polman: ,,Dat logo van Van der Zwaag, dat had oom Frits dus ook gemaakt.’’

Maandagmiddag is de afscheidsdienst in de Sionskerk. Aansluitend is de begrafenis in Heerenveen.

Polman: ,,Gurbe zou zeggen: ‘It hat moai west’.’’

Nieuws

menu