Tegenvaller: nieuwbouw Gomarus fors duurder

Het oude gebouw aan de Eikesingel FOTO: Google Streetview

Het nieuwe onderkomen van het Gomarus College in Drachten kost de gemeente Smallingerland en de school 1,2 miljoen meer dan eerder gedacht.

Er was gerekend op 4 miljoen euro voor de nieuwbouw van de gereformeerde school op de plaats van de Oude Ambachtsschool aan de Burgemeester Wuiteweg, maar de bouw zal 30 procent duurder uitvallen en komt uit op 5,2 miljoen euro. De gemeente Smallingerland betaalt 4,8 miljoen euro.

Het gemeentebestuur van Smallingerland spreekt van een forse tegenvaller en draait voor de extra kosten op. De gereformeerde middelbare school betaalt 400.000 euro uit eigen zak.

De gemeente Smallingerland wijt de extra kosten aan de ,,dramatisch veranderde bouwmarkt’’. De prijzen per vierkante meter liggen volgens Smallingerland 60 procent hoger dan vier jaar geleden.

Ook het negatieve advies van welstandscommissie Hûs en Hiem, in het voorjaar van 2017, brengt extra kosten met zich mee. Hûs en Hiem keurde de eerste tekeningen af, omdat de bedachte nieuwbouw volgens hen niet in de straatbeeld van Drachten paste.

De architect moest een hoger gebouw tekenen, omdat Hûs en Hiem in de eerste schetsen het pand te laag vond. Er zou leegte ontstaan tussen De Drift en de Burgemeester Wuiteweg. Op die plaats stond eerder de Oude Ambachtsschool en dat gebouw was veel hoger dan het nieuwe Gomarus College.

De school wordt nu hoger, maar ook duurder. Ook is er extra geld nodig voor het fietspad langs de school, tussen De Drift en de Burgemeester Wuiteweg. Er is 100.000 euro mee gemoeid.

Het Gomarus College zit nu aan de Eikesingel in Drachten en hoopt begin volgend jaar het nieuwe pand te betrekken.

Nieuws

menu