Te weinig inkomsten: einde dreigt voor Friestalig tijdschrift De Nije

De Nije.

Het voortbestaan van Friestalig tijdschrift De Nije hangt aan een zijden draad. Maken en verspreiden kan financieel niet meer uit.

De Nije verschijnt sinds 2018 en wordt sinds 2020 gemaakt op kosten van de Ried fan de Fryske Beweging. Doel van het tijdschrift is om meer mensen met een breed scala aan Friese teksten in aanraking te laten komen. Het idee is dat Friezen de taalvaardigheid in de eigen taal zo beter blijven beheersen.

De Nije heeft rond de 350 abonnees, al zijn 250 daarvan ook donateur van de Ried. Daarnaast worden van elk nummer rond de 250 exemplaren verkocht in de winkel. De inkomsten uit abonneegeld en verkoop van het blad zijn echter niet groot genoeg om de kosten voor de productie te dragen, schrijft de Ried op de eigen website. Bovendien staat het blad niet alleen financieel op een wankel fundament maar geeft ook de redactie reden tot zorg. Die draait bijna volledig op vrijwilligers.

Voor de Ried is alles bij elkaar genomen de toekomst voor het blad te onzeker. Daarom overweegt de organisatie om met het tijdschrift te stoppen.

De Ried had nog wel de hoop gevestigd op financiële steun van gedeputeerde Sietske Poepjes of hulp bij het vinden van een partij die het blad over zou willen nemen. In eerste instantie zou Poepjes toegezegd hebben mee te willen denken over een oplossing. Later liet ze echter weten toch geen mogelijkheden te zien.

Nieuws

menu