Te koop: antiquariaat Het Vergeet-Mij-Nietje in Feanwâlden: 'Miskien begjinne wy wol in lytser winkeltsje'

Hoe nu verder met het antiquariaat in Feanwâlden? Dat is de vraag nu het pand aan de Haadstrjitte te koop staat op huizensite Funda.

Jan en Grietje Dantuma in hun tweedehands boekenwinkeltje Het Vergeet-Mij-Nietje in Feanwâlden.

Jan en Grietje Dantuma in hun tweedehands boekenwinkeltje Het Vergeet-Mij-Nietje in Feanwâlden. FOTO: MARCEL VAN KAMMEN

‘Een mooie kans’. Zo omschrijft Funda sinds deze week Het Vergeet-Mij-Nietje, de tweedehandswinkel voor boeken en kaarten in Feanwâlden. Vraagprijs: 425.000 euro.

Mix van bouwstijlen

Volgens Alexander Steigstra van makelaardij Lamberink betreft het een ,,leuke mix van bouwstijlen’’. De oorspronkelijke voorgevel stamt uit de tweede helft van de 19de eeuw en de achterbouw is opgetrokken in jarendertigstijl.

Toegegeven, met 581 vierkante meter woonruimte is het pand aan Haadstrjitte 20 niet erg geschikt voor starters. Maar er is wel veel mogelijk. ,,Denk aan een atelier of een danszaal. Maar dubbele bewoning kan natuurlijk ook.’’

Maar wat moet er gebeuren met Het Vergeet-Mij-Nietje? Die winkel staat nog altijd barstensvol met boeken en briefkaarten (zo’n 2 miljoen stuks). Wie de drukke winkel binnenstapt, merkt dan ook nog niks van de aanstaande verkoop.

Minder verplichtingen

Op zolder loopt de verzameling trouwens gewoon door. De boeken en kaarten zijn daar keurig ingedeeld, met bij de B-stapels vol afdrukken van boerderijen, beren, bier en beroepen.

,,Stopje is ek in grut wurd’’, verklaart Jan Dantuma in de achtertuin van zijn woon- en winkelpand. ,,Mar wy wolle in bytsje minder ferplichtingen hawwe. Moatst altyd foarútsjen, net?”

Hij vertelt over zijn kinderen, die achtereenvolgens in Holland, Zwitserland en Afrika wonen. En hij vertelt over verzamelbeurzen voor ansichtkaarten, waarvoor hij met zijn vrouw Grietje het halve continent over struint. ,,Dêr wolle wy mear fan genietsje.”

Stuntprijzen

Er echt de tijd voor nemen, dat willen de Dantuma’s. ,,Der is no altyd wurk oan ‘e winkel.” En dus gaan de boeken binnenkort de deur uit. Stiekem blijft de hoop dat iemand wil doorgaan met de boekwinkel. En anders worden het stuntprijzen.

Met de vele briefkaarten blijft het stel gewoon op kraampjes en beurzen staan. Al is er in al die jaren wel wat veranderd. ,,It is allegear wat fergrize. Eartiids wiene der sa tûzene minsken op sa’n beurs. No meisto bliid wêze mei 250.”

Per saldo maakt het weinig uit, weet Dantuma. ,,Der binne lykwols minder minsken, mar dy jouwe wol mear jild út.” En dan is er ook nog de verkoop via internet. ,,Wy moatte wol meidwaan, mar dêr hawwe wy net safolle lol oan.”

Liefde voor briefkaarten

De liefde voor handeldrijven en verzamelen zat er bij Dantuma al vroeg in. ,,Mei de bakfyts de hort op om âld papier te fersammeljen en jild te fertsjinjen”, dat herinnert hij zich uit zijn jeugd.

Zijn belangstelling voor briefkaarten ontstond toen hij twintig was. Toen kreeg hij van zijn pake een doos met alledaagse briefwisselingen. ,,’Morgen kom ik weer thuis’, sokke brieven. No hasto ynternet, mar doe wie it in hiel gewoan kommunikaasjemiddel.”

Het verzamelen van boeken en kaarten groeide langzaam. Maar voor de broodwinning was hij eerst bakker, later stratenmaker (,,ik woe bûten oan it wurk”) en vervolgens loodgieter. Marktjes en beurzen, die bleven over voor weekenden en avonduren.

Tweeling

Ondertussen barstte hun wâldhûske in Walterswâld uit zijn voegen. Zeker toen er ook nog een tweeling kwam. ,,Wy slipten hast tusken de boeken’’, vertelt Dantuma.

Wat zijn vrouw Grietje daarvan vond? Zij: ,,Dat akseptearden jo. De ien docht dit, de oar docht dat.” Maar achter de kassa staan, dat leek haar wél leuk. Een herenhuis met klein winkeltje in Driezum bood uitkomst.

Maar het duurde niet lang of ook dat huis bulkte van het papier. Hij: ,,Op it lêst wie sels de keuken fol. Mar doe’t ik oan it wurk wie mei liedingen yn Feanwâlden, seach ik ynienen in hûs te keap stean.’’

25-jarig jubileum

In 1997 was de koop rond. Volgend jaar bestaat Het Vergeet-Mij-Nietje aan de Haadstrjitte in Feanwâlden dus 25 jaar. Of dat jubileum gehaald wordt, hangt af van de verkoop.

Waar ze straks gaan wonen, weten de Dantuma’s nog niet. ,,Wy binne hiel maklik. Der is altyd in plak foar ús. Kinst altyd ergens hinne. Miskien begjinne wy wol in lytser winkeltsje. Mar dan op ôfspraak, krekt as yn koronatiid.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland