Tandartsen stoppen opleiding borende mondhygiënisten

ANP

Duizenden tandartsen gaan stagiairs mondhygiëne voorlopig niet meer leren hoe ze gaatjes moeten boren. Het is vooral een signaal naar de politiek. Sommige tandartsen vinden de actie te ver gaan.

De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) riep eerder deze week alle ruim negenduizend leden op te stoppen met het aanbieden van boorstages voor mondhygiënisten. Dit uit verzet tegen het voornemen van minister Bruno Bruins voor Medisch Zorg om mondhygiënisten meer bevoegdheden te geven, waaronder zelfstandig boren van kleinere gaatjes.

Volgens ANT-voorzitter Willem Vaartjes zijn duizenden tandartsen van plan gehoor te geven aan de oproep.

,,Onze actie wordt breed gedragen”, zegt Vaartjes. Hij verwacht dat de opleidingen hierdoor in de problemen komen. Mondhygiënisten mogen al meer dan tien jaar gaatjes boren, maar dat is wel onder auspiciën van een tandarts. Minister Bruins wil ze per 1 januari 2020 ook de bevoegdheid geven zelfstandig te verdoven en röntgenfoto’s te maken.

Ondoordacht

De ANT vindt de plannen van Bruins ondoordacht. De tandartsen stellen straks niet meer de controle over de veiligheid van de patiënt te hebben, maar wel geconfronteerd te worden met de calamiteiten. Volgens tandarts Pieter Ubbink uit Kollumerpomp, met een praktijk in Dokkum, gaat het vooral om een signaal naar de politiek. ,,Een mondhygiënist is opgeleid voor preventie, die moet je niet zelfstandig laten boren. Hoe moeten zij beoordelen wat een ondiep gaatje is, daar kom je vaak pas gaandeweg achter. En dan kunnen wij straks de troep opruimen.”

Volgens Ubbink moeten er meer tandartsen opgeleid worden. Friesland moet het volgens hem steeds meer van buitenlandse tandartsen hebben. Maar ook mondhygiënisten zijn moeilijk te krijgen.

Er zijn ook tandartsen die de actie te ver vinden gaan, zoals Heert Zijlstra uit Leeuwarden. ,,De mondhygiënisten moeten we koesteren, alle handen in de mond hebben we nodig.”