Tal besmettingen blijft oplopen in Friesland; coronavirus gaat rond op eilanden

De vuurtoren blijft van de gemeente: daarvoor is een nieuw huurcontract afgesloten. 

De vuurtoren blijft van de gemeente: daarvoor is een nieuw huurcontract afgesloten.  FOTO SHUTTERSTOCK

Het aantal positief geteste inwoners van Friesland loopt sinds vorige week nog altijd op. Van een verdubbeling is echter geen sprake meer.

Na drie verdubbelingen op rij is het aantal vastgestelde besmettingen afgelopen week met de factor 1,3 gestegen. Dit kan er op wijzen dat de scherpere maatregelen die eind september in zijn gegaan al enig effect hebben.

Het reproductiegetal ligt echter, ook in Friesland, nog steeds boven de 1. Daardoor volgen binnenkort waarschijnlijk extra maatregelen, kondigde minister Hugo de Jonge (VWS) donderdag aan.

In totaal testten 665 Friezen afgelopen week positief, tegen 513 een week eerder. Donderdag waren dat er meer dan ooit op een dag (133), maar er wordt ook meer dan ooit getest. De voorbije zeven dagen waren dat bij GGD Fryslân alleen al 9126. Ruim tweeduizend meer dan de voorgaande week.

Opvallend is dat het virus inmiddels ook behoorlijk rondgaat onder de bevolking van de Waddeneilanden, met uitzondering van Schiermonnikoog.

Op Ameland hebben in minder dan twee weken veertien personen positief getest, op Vlieland zeven en op Terschelling acht, terwijl deze gemeenten de gehele eerste golf in het voorjaar qua vastgestelde besmettingen buiten schot bleven. Verhoudingsgewijs naar aantal inwoners komt alleen de gemeente Leeuwarden in de buurt van zo’n hoog aantal positieve gevallen als op Ameland en Vlieland. Alleen Schiermonnikoog blijft als een Gallisch dorpje nog gevrijwaard van het coronavirus.

GGD Fryslân meldt dat het aantal besmettingen onder zeventigplussers oploopt. Dat waren afgelopen week zo’n vijftig, een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor.

Verontrustend veel virusdeeltjes in rioolwater Burgum

De coronapiek op Vlieland correspondeert met een bovengemiddeld hoog aantal coronavirusdeeltjes die aangetroffen worden in het rioolwater. Binnen Friesland zijn alleen in de zuivering van Burgum meer virusdeeltjes aangetroffen. Daar gaat het om een verontrustend hoog aantal van 1472 deeltjes per millimeter rioolwater, liefst twee keer zoveel als op Vlieland.

Het aantal bij de GGD gemelde opnamen in ziekenhuizen en van overledenen aan Covid-19 blijft relatief laag, maar duidelijk is inmiddels dat die meldingen vaak veel later of helemaal niet worden gedaan.

Op dit moment liggen er volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland 22 patiënten met bewezen Covid-19 in de Friese ziekenhuizen, van wie zes op de intensive care. Een enkeling komt van buiten de eigen regio.