Taakstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval Firdgum & winkeliers willen fietsverbod in twee straten Leeuwarden | nieuws uit Friesland van 25 mei

Foto: LC

Foto: LC

Een 33-jarige man uit Bitgum is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval in Firdgum. Dat en meer in ons nieuwsoverzicht van vandaag.

Emile Vogels (69) uit Firdgum kwam bij het ongeluk in Firdgum om het leven. Vogels reed op 4 juni 2021, ‘s avonds om half elf, op zijn - onverlichte - zitmaaier op de Camstrawei in zijn woonplaats toen hij van achteren werd aangereden door de 33-jarige Bitgumer.

Volgens de Verkeers Ongevallen Analyse (VOA) zou deze man te hard hebben gereden. Dit achtte de rechtbank echter niet bewezen. Wel sprak de rechtbank van ,,aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag’’.

Winkeliers willen een totaalverbod voor fietsers in Oude en Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden

Overdag is het al verboden om te fietsen in de Oude en Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden. Toch komen er nog veel fietsers langs, zo merken de winkeliers die nu strijden voor een geheel fietsverbod.

,,Het is heel verwarrend”, vindt Monique Olivier, eigenaar van de Wereld van Thee in de Nieuwe Oosterstraat. ,,Tussen negen uur ‘s ochtends en negen uur ‘s avonds mag je hier niet fietsen, maar voor en na wel. Mensen lezen dat niet. Het moet gewoon een wandelstraat worden.”

Topscorer Fenna Kalma uit Haskerhorne stapt over naar Duitse topclub Wolfsburg

Voetbalinternational Fenna Kalma uit Haskerhorne stapt over van FC Twente naar de Duitse topclub VfL Wolfsburg. ,,Ik ben klaar voor de volgende stap in mijn carrière’’, aldus de 23-jarige topscorer van de eredivisie. Ze tekent in Wolfsburg een driejarig contract.

Kalma zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Ze speelde vier seizoenen voor FC Twente en was de afgelopen twee jaar de productiefste speelster van Nederland. Dit seizoen moest de landstitel worden gelaten aan het Ajax van Sherida Spitse (Sneek) en Tiny Hoekstra (Rinsumageast). Voor Kalma naar de Enschedese club ging, speelde ze met SC Heerenveen twee seizoenen in de eredivisie.

Waarom Sjoerd Galema kansloos was in coalitie Wetterskip Fryslân

CDA-lijsttrekker Sjoerd Galema is in Wetterskip Fryslân nooit serieus in beeld geweest voor een plek in het dagelijks bestuur. Dat valt op te maken uit de gespreksverslagen over de coalitievorming.

Drie weken na de verkiezingen, op zaterdag 8 april, is de maat vol voor het CDA. De tweekoppige fractie stapt uit de race om coalitiedeelname. Het CDA, dat zichzelf ziet als natuurlijke bestuurspartij, had het zich anders voorgesteld.

Spin in het Waddenweb Ruud de Jong roept op tot daadkracht

De bestuurlijke daadkracht in het Waddengebied is sinds drie jaar in potentie verbeterd, maar ambitie en urgentie ontbreken bij de betrokken instanties. ,,Zo komen we er niet”, waarschuwt scheidend spin in het Waddenweb Ruud de Jong.

De samenwerking moet beter, anders kachelen de natuur en leefbaarheid in de Waddenregio verder achteruit. Dat stelt directeur-secretaris Ruud de Jong (66) van het Omgevingsberaad Waddengebied aan de vooravond van zijn pensioen vast in een stevig onderbouwd essay.

Verder in het nieuws:

* VV Buitenpost raakt punt kwijt vanwege wanordelijkheden na wedstrijd tegen DHSC.

* De kantorenmarkt in Friesland komt moeizaam in beweging.

* Elf podcasts van elf minuten over de elf fonteinen van 11fountains.

Tip van de redactie:

* Queen-hits moeten het ‘m doen bij ‘Freddy – Hâld my net tsjin’ in Tijnje | recensie

* Toproeier Jan van der Bij uit Oudega zet alles aan de kant voor de Holland Acht. ‘Sneins lis ik de heale dei op bêd.’

* Exploitanten en bezoekers van Pinksterkermis in Heerenveen moeten wennen aan parkeerplaats als kermislocatie.