Synagoge Leeuwarden beklad met duivelse symbolen

De voormalige synagoge in de Sacramentstraat in Leeuwarden. Tegenwoordig is dansschool Saco Velt er gevestigd. FOTO ARCHIEF LC

De voormalige synagoge in de Sacramentstraat in Leeuwarden, nu danscentrum Saco Velt, is beklad met euro- en dollartekens en duivelse symbolen.

Dit gebeurde in september, maar werd pas donderdag openbaar. Toen verscheen de jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI).

De melding is gedaan bij antidiscriminatiecentrum Tûmba in Leeuwarden. Er werd geen aangifte gedaan, aldus de politie.

Dollartekens

De synagoge is beklad met euro- en dollartekens, een pentagram (symbool van de duivel) en 666, het getal van satan, staat in het CIDI-rapport. Tûmba heeft dit niet naar buiten gebracht.

,,Wij zien het als een incident. Pas bij een reeks doen wij dat’’, zegt Mirka Antolovic van Tûmba. In algemene zin is er volgens haar geen sprake van een toename van geloofsspanningen in Leeuwarden.

De bekladding was in 2016 een van de drie ‘vandalisme-incidenten’ (op gebouwen en begraafplaatsen) in Nederland. De overige twee waren in Rotterdam en Willemsoord. Hier, net onder Wolvega, werden in oktober SS-tekens, een hakenkruis en ‘obsceniteiten’ in bomen gekerfd op de Joodse begraafplaats.

Voetbalsupporters

Een ander Leeuwarder incident, een van de negen landelijke voorvallen op het gebied van sport, is van januari 2016. Een vrouw stuitte toen in de trein bij Leeuwarden op voetbalsupporters, die zij ‘Joden aan het gas!’ en ‘Joden onder de zoden!’ hoorde roepen. Ze was geschokt, vertelde ze.

Het woord ‘Jood’ wordt steeds vaker gebruikt als scheldwoord, aldus het CIDI. Het centrum registreerde vorig jaar in totaal 109 antisemitische incidenten. In 2015 waren dit er 126, in 2014 171.

Nieuws

menu