Symboolpolitiek of meer dan een symbool? Fryslân stemt vandaag over de regenboogvlag

FOTO ANP

De een noemt het symboolpolitiek, de ander zegt juist veel waarde te hechten aan het hijsen van de regenboogvlag door Fryslân. Vandaag wordt gestemd of de provincie zich als laatste aansluit bij de andere zogenaamde regenboogprovincies.

Welke statenfracties willen van Friesland een regenboogprovincie maken?

PvdA, D66, GrienLinks, de Partij voor de Dieren (PvdD) en SP wagen een nieuwe poging. Zij kwamen vorig jaar ook nog met een petitie , die online duizenden keren werd ondertekend. In 2016 werd er ook al over gestemd. Maar het CDA, PVV, 50PLUS en een deel van de VVD, SP en de FNP stemden tegen.

De linkse partijen zullen voor stemmen. Zullen ze tijdens de stemming meer medestanders gaan vinden dan in 2016?

Het is duidelijk dat ook leden van coalitiepartijen VVD en FNP voor de motie van de indieners gaan stemmen. Zo zegt VVD-Statenlid Esther de Vrij: ,,Vanuit liberale waarden: vrijheid, verantwoordelijkheid, verdraagzaamheid, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid sta ik voor een samenleving, een inclusieve samenleving, waarin geen sprake is van uitsluiting of discriminatie van mensen.’‘

,,Het hijsen van de regenboogvlag mag nooit betekenen dat de overheid zich bij haar inspanningen om discriminatie en geweld tegen te gaan beperkt tot één doelgroep. Ik sta voor de grondrechten van elk individu, zonder enige uitzondering.” Maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten, zegt De Vrij. ,,De regenboogvlag geeft ontegenzeggelijk steun aan de gevoelens van de LHBTI-gemeenschap en het respect voor hun grondrechten.”

Bij Forum voor Democratie, nieuw in de Provinciale Staten, liggen de stemverhoudingen anders. Statenlid Erwin Jousma noemt het hijsen van de vlag vandaag in de Leeuwarder Courant ,, symboolpolitiek .”

Waarom is het hijsen van de vlag nu weer een issue?

Een optreden van Sipke Jan Bousema in het programma First Dates bracht dit initiatief in een stroomversnelling. In de uitzending hield televisiepresentator en producent Bousema, geboren in Dokkum, een emotioneel betoog over het uitblijven van het hijsen van de regenboogvlag op Coming Out Day, ieder jaar op 11 oktober.

Lees ook | Sipke Jan Bousema: Het hijsen van de regenboogvlag in Friesland draait om meer dan het symbool

Waarom is een regenboogvlag belangrijk?

Door regenboogprovincie te worden, geven provinciale overheden een duidelijk signaal af dat ze de veiligheid en sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) willen stimuleren.

Welke andere provincies noemen zich een regenboogprovincie?

Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Limburg, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Groningen en Zeeland. Kortom: alleen Friesland niet. Zeeland was in juni 2018 de tiende provincie die overstag ging en Utrecht volgde een maand later. Drenthe was de eerste in 2016. Fryslân stemde dat jaar ook, maar een meerderheid in de Staten stemde tegen.

Hing er al niet eens een regenboogvlag bij het Provinsjehûs?

Samen met D66, GrienLinks, SP, Partij voor de Dieren en onafhankelijk statenlid Sietze Schukking zette de PvdA vorig jaar een geïmproviseerde vlaggenmast neer waarin de regenboogvlag werd gehesen. De fracties van VVD en FNP hadden geen goed woord over voor de actie en noemden het politiek opportunisme door verkiezingstijd.

De uitkomst van de stemming en de reacties daarop zijn vanavond te lezen op LC.nl.

Nieuws

Meest gelezen