Supermarktketens Plus en Coop mogen fuseren, maar het filiaal op Vlieland moet dan wel worden verkocht (en dat komt door Spar)

Foto: ANP

De Coop op Vlieland moet worden verkocht. Dat is het gevolg van een besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de fusie tussen supermarktketens Plus en Coop.

De toezichthouder komt met deze eis omdat er anders in bepaalde dorpen te weinig concurrentie overblijft na de fusie, waarmee het op twee na grootste supermarktconcern van Nederland ontstaat met ongeveer 600 vestigingen.

De supermarkten in Harmelen, Hollandscheveld, Rolde, Ruurlo, Stolwijk, Terborg, Wehl, Groot Ammers, Wekerom, Ravenstein, Uddel en op Vlieland moeten door Coop en Plus van de hand worden gedaan.

Dit komt op het Waddeneiland door de aanwezigheid van Spar. Plus is voor 45 procent eigenaar van die keten en ACM wil meer concurrentie op het eiland zodat de consument echt iets te kiezen heeft, aldus woordvoerder Murco Mijnlieff.

Marijn Kapinga, samen met zijn vrouw Els eigenaar van de Coop op Vlieland, kan er nog niet veel over kwijt. ,,Plus heeft geen zeggenschap over Spar, maar wel een groot aandeel. Die groep krijgt anders te veel macht en daarom mogen wij niet mee met de fusie. Zonder ACM had je overal Jumbo’s en Albert Heijns, dus het is goed dat ze er zijn.’’

In januari gaat Kapinga in gesprek met Coop over een oplossing. Er zal sowieso een tweede supermarkt op het eiland blijven, maar onduidelijk is nog in welke vorm. ,,Hier op de camping wordt ook nog een tweede Spar gebouwd. Als dat een andere formule was, hadden wij misschien kunnen blijven. Het is nu eenmaal zo, we hebben het personeel gister ingelicht.’’

De betrokken partijen zullen uiteindelijk aan toezichthouder ACM een voorstel doen aan wie ze willen verkopen. Mijnlieff: ,,En wij keuren dat al dan niet goed.’’ De Coop zal binnen een jaar verdwijnen op Vlieland, zegt Mijnlieff. ,,Voor franchisers staat daar negen maanden voor en zes maanden als het een eigen winkel van Coop is.’’

Plus en Coop kondigden hun fusie in september aan. De twee bedrijven vinden het belangrijk om op grotere schaal te kunnen werken zodat ze de concurrentie met Albert Heijn en Jumbo beter aankunnen.

Toezicht ACM

De ACM houdt toezicht op bedrijven zodat ze eerlijk concurreren en voorkomt misbruik van marktmacht. Bij een fusie of overname toetst de ACM vooraf of de bedrijven die samengaan niet teveel macht krijgen. Daardoor beschermt de ACM concurrentie en consumenten en laat ze markten goed werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.

Nieuws

menu