Supermarkten te druk: leerlingen niet welkom in middagpauze

In de filialen van Albert Heijn in Sint Annaparochie en Oosterwolde zijn scholieren voorlopig niet welkom tijdens hun lunchpauze.

Op Campus Middelsee hangen posters waar op staat dat leerlingen in de middagpauze niet welkom zijn bij de Albert Heijn in Sint Annaparochie.

Op Campus Middelsee hangen posters waar op staat dat leerlingen in de middagpauze niet welkom zijn bij de Albert Heijn in Sint Annaparochie. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Even geen frikadelbroodje, blikjes fris en roze koeken meer voor leerlingen van Campus Middelsee in Sint Annaparochie en het Stellingwerf College in Oosterwolde. De komende tijd moeten die het doen met hun zelf meegebrachte boterhammen.

,,Er zitten meer dan zeshonderd leerlingen op de campus, 100 meter hier vandaan. Vaak komen ze in de pauze met honderden hierheen, en als we maximaal één klant per vierkante meter mogen hebben, kan dat nu gewoon niet’’, zegt Hetty Wassenaar, eigenaar van de Albert Heijnsupermarkt in Sint Anne, verwijzend naar de coronarichtlijnen van het RIVM.

Wassenaar besloot de jongeren de toegang tijdens pauzes voorlopig te ontzeggen naar aanleiding van een brief die het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel deze week stuurde naar alle colleges van Nederlandse gemeenten. Het schrijven is bedoeld om gemeenten duidelijk te maken wat supermarkten doen om het virus in te dammen en waar ze tegenaan lopen. Het vraagt de hulp van het college van B en W bij het voorkomen van drukte in schoolpauzes nu de scholen weer beginnen.

'Als ik me niet aan de regels hou, moet de tent dicht'

,,Ik had dinsdag nog vier leraren met honderd kinderen die even een ijsje wilden halen. Als ik die toelaat, kan ik de veiligheid niet waarborgen. Ik heb ook zorgplicht voor onze medewerkers en klanten. Als ik me niet aan de regels hou, moet de tent dicht, en daar zit niemand op te wachten’’, zegt Wassenaar.

De Campus zegt alle begrip te hebben voor de maatregel. ,,We hangen hier posters op en zullen de leerlingen informeren tijdens het mentoruur’’, zegt teamleider Rinze Steneker. Het winkelverbod leidt er toe dat de school de pauzes anders gaat organiseren. ,,We gaan de onder- en bovenbouw splitsen tijdens de pauzes zodat er minder leerlingen op het plein en in het gebouw rondlopen.’’ Ook gaat de gezonde schoolkantine, waar Albert Heijn ook aan levert, vanaf maandag weer open. Steneker: ,,We hopen dat de leerlingen daar dan wat meer gebruik van maken.’’

'Scholieren komen vaak met meer dan honderd tegelijk'

Ook de Albert Heijn in Oosterwolde besloot deze week, in overleg met het Stellingwerf College, de deuren tussen de middag te sluiten voor scholieren. ,,Ik mag 120 klanten binnen hebben. Scholieren komen vaak met meer dan honderd tegelijk. Dan kan ik de veiligheid van mijn klanten niet garanderen’’, zegt de bedrijfsleider.

Het CBL kan niet zeggen hoeveel supermarkten hebben besloten tot een toegangsverbod voor scholieren. ,,De brief aan gemeenten is vooral bedoeld om duidelijkheid te geven aan gemeenten over wat supermarkten doen. Dit om te voorkomen dat supermarktmanagers dat allemaal zelf moeten doen als hun gemeente nieuwe maatregelen neemt’’, zegt woordvoerster Liane ter Maat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Instagram