Superjacht van wijlen Steve Jobs meert aan in Harlingen

FOTO WEBCAM HARLINGEN

FOTO WEBCAM HARLINGEN

Het superjacht Venus, dat eigendom was van de in 2011 overleden Steve Jobs, voer Harlingen dinsdag binnen.

Het jacht werd door Philippe Starck's bedrijf Ubik ontworpen voor Apple-topman Jobs. Venus werd in 2011 gebouwd door Feadship in Aalsmeer.

Venus is momenteel in Harlingen voor een onderhoudsbeurt bij Damen Shiprepair in opdracht van De Vries Scheepsbouw in Makkum.

Het jacht kostte 125 miljoen euro en heeft een maximumsnelheid van 20 knopen (ongeveer 37 kilometer per uur). Er zijn weinig tot geen foto's van het interieur van Venus.

Jobs heeft het jacht nooit kunnen zien. Hij was nauw betrokken bij het ontwerp en de uitvoering, maar overleed op 5 oktober 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker en kreeg het afgebouwde project nooit te zien. Laurene Powell Jobs, de weduwe van Steve Jobs, is de eigenaar van Venus. Het jacht voer dinsdag ook langs Vlieland.

De Venus, vernoemd naar de Romeinse godin van de liefde, wordt bestuurd door iMacs van 27 inch. Op 28 oktober 2012 werd Venus op de scheepswerf van Feadship in Aalsmeer onthuld.

Op 21 december van dat jaar werd het jacht in beslag genomen. Ontwerper Starck beweerde dat de erfgenamen van Jobs hem nog 3 miljoen euro schuldig waren voor het project. Na een paar dagen werd er een oplossing gevonden en kreeg Starck een onbekend bedrag op zijn rekening gestort.