Superjacht Anna (110 meter) arriveert via de Noordzee in Harlingen

Superjacht de Anna wurmt zich door de Schellingwouderbrug bij Amsterdam.

Het superjacht met de vermoedelijke naam Anna is zaterdag vanuit Makkum naar Amsterdam vertrokken. Via de Noordzee arriveert ze begin augustus in Harlingen.

Het jacht met een lengte van 110 meter past niet door de sluizen van Kornwerderzand. ,,Al onze grotere schepen varen hierom via Amsterdam naar buiten’’, aldus Sybrand te Vries van Koninklijke De Vries Makkum. ,,Wij noemen haar overigens Project 1007. En nee, we zeggen niet wie de opdrachtgever is.’’

Zaterdag voer het schip over het IJsselmeer richting Amsterdam. Met een breedte van ruim 17 meter was het passen en meten om zonder schade de Schellingwouderbrug te passeren.

Het grootste jacht dat ooit in Harlingen afmeerde

In Amsterdam verricht Damen Shipyards nog enkele werkzaamheden en erna maakt het enkele proefvaarten op de Noordzee. Via zee vaart Anna na de Tall Ships Races die 6 augustus klaar zijn, Harlingen binnen voor de laatste klusjes. Het is het grootste jacht dat ooit in Harlingen afmeerde.

Overigens houdt De Vries alle hoop dat Kornwerderzand verbreed wordt zodat superjachten die in Makkum worden gebouwd, via die route naar zee gaan. Onlangs gaf minister Cora van Nieuwenhuizen hierover niet hoopvolle signalen af. ,,Maar vrachtwagens rijden ook niet door straatjes die in 1933 voor het laatst zijn aangepakt. Wij geven de strijd niet op’’, aldus De Vries.

Nieuws

Meest gelezen