Subsidie voor Fries windpark: 89 molens in IJsselmeer

FOTO ANP

Windpark Fryslân BV weet zich verzekerd van ongeveer 1,5 miljard euro subsidie voor de realisatie van 89 molens in het IJsselmeer.

Directeur Anne de Groot zegt dat het ministerie van Economische Zaken de beurs trekt voor het grote windplan in het IJsselmeer voor de kust van Makkum en Kornwerderzand. Toen hij hierover gistermiddag door deze krant werd benaderd zei hij: ,,Ik wit it net iens op de hûndert miljoen presys.''

Maximumbedrag

Het gaat om een maximumbedrag voor een periode van vijftien jaar vanaf de start van het windpark. De zogenoemde SDE+-subsidie (de letters SDE staan voor Stimulering Duurzame Energieproductie) kan ook veel lager uitvallen. Dat zal afhangen van de stroomprijs, die per jaar wordt vastgesteld, en de hoeveelheid stroom die het windpark produceert.

Windpark Fryslân heeft een subsidie aangevraagd van 9,5 cent per kilowattuur. Er geldt een drempel van 2,5 cent. Dat houdt in dat de daadwerkelijke subsidie hooguit 7 cent (het verschil tussen 9,5 en 2,5) kan bedragen. Als de stroomprijs bijvoorbeeld 6 cent bedraagt, krijgt Windpark Fryslân 3,5 cent subsidie (het verschil tussen 9,5 en 6).

De toekenning is voor De Groot ,,hiel belangryk’’. Zonder subsidie is het project niet haalbaar. Het geld is afkomstig uit de voorjaarsronde van de SDE+-regeling. Er zat 6 miljard in kas.

Hobbel

Nu de subsidie rond is, resteert er voor het windpark nog één grote hobbel: de Raad van State. Bij deze hoogste bestuursrechter is door een aantal instanties beroep aangetekend tegen het plan. De behandeling is later dit jaar.

Nieuws

menu