Studenten van het Top Dutch Solar Racing team zijn thuis: 'Het oefenen met kangoeroes van de weg halen bleek echt nodig'

Het Top Dutch Solar Racing team nadat ze (na een race van 3000 kilometer) in Adelaide over de finish kwamen.

De studenten van Top Dutch Solar Racing beleefden een prachtige race in Australië. Teamleider Jeroen Brattinga uit Joure blikt terug.

Hoe kijk je terug op de race?

„Wat me het meest is bijgebleven, is dat we van heel veel kanten kansen hebben gekregen. Van de onderwijsinstellingen in Friesland en Groningen die ons hebben gesteund om dit te doen, tot de bedrijven die ons hebben geholpen. Van tevoren was het heel lastig te voorspellen hoe het zou gaan: we waren het team dat voor het eerst aan de start stond en dan ook nog met een zelfontworpen elektromotor. Toen we de kwalificaties reden en een baanrecord neerzetten, was dat natuurlijk helemaal fantastisch. Toen dachten we wel: de topposities beginnen in zicht te komen. Uiteindelijk finish je als vierde en win je een mooie award. Dat is voor een eerste deelname heel erg goed.”

De andere Nederlandse team vielen dit jaar uit.

„Ja, de auto van Twente werd van de weg geblazen en de auto van Delft vloog in de brand. Zoiets gun je niemand. Natuurlijk is het zo dat wij daardoor twee plekken opschoven in het klassement. Maar je weet ook heel goed met hoeveel passie een team heeft gewerkt aan zijn auto en hoezeer ze bezig zijn met de race. Als je dan hoort dat dat door een ongeluk wegvalt – je eerste reactie is dan alleen maar het ongeloof over wat er is gebeurd.”

Hadden jullie zelf dieptepunten tijdens de race?

„Rond dag twee of drie hadden we problemen met de accu. Die werd te heet. Dus we moesten eerder stoppen en kamp opzetten. Vervolgens zie je gewoon hoe de andere teams je inhalen. Dan zinkt de moed je wel even in de schoenen.''

,,Soms was het binnen het team ook niet altijd makkelijk. Toen we nog in Nederland waren, kon je na een ruzie gewoon naar huis. In Australië zaten we 24/7 op elkaars lip onder vaak stressvolle omstandigheden. Mensen reageren daar heel verschillend op. Bij Defensie in Assen hebben we daar wel trainingen voor gevolgd, om te leren hoe we als team samen door stressvolle situaties heen komen en hoe we daarop reageren.''

Lees ook | Team vol Noorderlingen begint aan zwaarste race voor zonneauto's: 'Het wordt hoe dan ook fantastisch'

,,Wat ik wel wil zeggen is dat we dit resultaat gehaald hebben door de samenwerking in het team. En het team is heel bijzonder omdat er studenten uit Friesland en Groningen van het mbo, hbo en de universiteit in zaten. We geloven allemaal dat alleen als je deze kennis en kunde combineert, je resultaat behaalt. Wij zijn het bewijst dat dat zo is en dat een zonneraceteam in Noord-Nederland ook echt kan.”

Leuker zijn natuurlijk de hoogtepunten. Waren die er ook?

„Jazeker, twee om precies te zijn. De eerste was de kwalificatie, die ging zó goed. Als je het tijdens je eerste deelname presteert om eerste te worden in de kwalificatie en ook nog eens een baanrecord neerzet, dan zegt dat wel iets. Dat gaf ook heel veel vertrouwen voor de race. Daarnaast kregen wij de Excellence in Engineering Award uitgereikt.”

Wat waren opvallende dingen of gebeurtenissen tijdens de race?

„Dat we tijdens de race kangoeroes van de weg moesten slepen. Daar hadden we al mee geoefend en dat bleek tijdens de race ook echt nodig. De beste methode was om de roadkill met grote scheppen die we bij ons hadden van de weg af te duwen. Want als je probeert eraan te trekken, valt het karkas soms helemaal uit elkaar. De eerste paar keren duurt het nog een uur, maar uiteindelijk wil je het in 15 minuten kunnen. Dat was ook ons motto: het gewoon maar doen en al doende leren.”

Nieuws

Meest gelezen