Streep door laatste steiger paviljoen Terherne na bezwaar

Paviljoen Salt met een deel van de steigers.

Paviljoen Salt met een deel van de steigers. FOTO ARODI BUITENWERF

Een plan voor nieuwe steigers bij restaurant Paviljoen Salt in Terherne is na bezwaren deels van de baan. Eén steiger is bovendien weggehaald.

Salt begon vorig jaar met het vervangen en uitbreiden van vier aanlegsteigers in het water de Sâltpoel. Volgens eigenaresse Yodi Vellinga waren de steigers in slechte staat en wilde het restaurant meer aanlegruimte voor boten.

Maar de werkzaamheden waren tegen het zere been van eigenaren van woningen in het nabijgelegen Waterpark de Zoutpoel. De werkzaamheden zouden schadelijk zijn voor de natuur. Zo zou de rietkraag en daarmee het leefgebied van de rietzanger worden aangetast.

Bouwstop en dwangsom

De bezwaren leidden tot een reeks aan bestuurlijke en een enkele rechterlijke beslissingen. Samengevat: de gemeente De Fryske Marren legde in juni een bouwstop op, de provincie Fryslân legde, naar nu blijkt, in december een last onder dwangsom op.

Volgens de gemeente hadden de initiatiefnemers ten onrechte geen vergunning. Die werd uiteindelijk alsnog verleend en later door de rechtbank geschorst. De provincie constateerde dat er riet werd verwijderd ‘zonder voorafgaand te controleren op aanwezige broedvogels en zonder een ecologische quickscan’.

Door een 16 meter lange steiger niet meer uit te breiden naar 40 meter en in plaats daarvan af te breken, voldoet het restaurant nu aan de eisen van beide overheden.

Blij met de uitkomst

Het restaurant is blij met de uitkomst. ,,We zijn heel content dat de andere steigers mogen blijven liggen’’, zegt eigenaresse Vellinga. Wel noemt advocaat Marita Jansen, die de eigenaren van het pand - die formeel achter het plan zitten - bijstaat, de hele gang van zaken ,,vervelend’’. De initiatiefnemers hadden met verschillende overheden ruim van te voren contact gezocht.

Uit dat contact bleek dat de aanleg gewoon mogelijk was, zegt ze. ,,Daar ga je dan op af.’’ De initiatiefnemers zouden ervan balen dat door de bouwstop het restaurant negatief in het nieuws kwam. ,,Dat is wel heel vervelend, als je het van te voren hebt aangevraagd. Je checkt dit, je checkt dat, dan blijkt het toch allemaal anders te zijn.’’

Ook een van de bezwaarmakers, Willem Kwekkeboom, wijst daarop. Hij vindt dat de provincie de initiatiefnemers op het verkeerde been zette. ‘Door te gedogen en zelfs actief te bevorderen dat de eigenaar van paviljoen Salt geen vergunning (…) heeft aangevraagd’, schrijft hij aan de provincie.

Einde nog niet in zicht

De provincie erkent dat in eerste instantie richting de initiatiefnemer werd gecommuniceerd dat er geen vergunning of ontheffing nodig was. ‘Indien men zich aan een aantal maatregelen hield’, schrijft de provincie. Een van de maatregelen was overigens dat er niet in het riet gegraven mocht worden en dat gebeurde volgens de provincie dus wel.

De bezwaarmakers vinden dat alleen het afbreken van een steiger niet ver genoeg gaat, zegt Kwekkeboom. ,,Het is een stap in de goede richting.’’ Maar ook de andere steigeruitbreidingen zijn volgens hem schadelijk voor de natuur. Hij en drie anderen gaan de beslissing van de gemeente opnieuw aanvechten bij de rechter. Bij de provincie heeft alleen Kwekkeboom bezwaar gemaakt