Strand zit stampvol piepkleine stukjes plastic

Wie ‘s zomers de Waddenstranden bezoekt, denkt dat hij zand tussen zijn tenen krijgt. In werkelijkheid gaat het ook om talrijke stukjes plastic.

,,Het zand op Europese stranden mag er dan maagdelijk uitzien, dat is het vaak niet. In iedere kilo zand zitten gemiddeld zo’n 250 stukjes microplastic. Dat ontdekten wetenschappers met hulp van strandgangers uit heel Europa’’, zo maakte de Leidse universiteit deze week bekend.

,,Plastic is bijna overal. Dat is in een notendop de uitkomst van onderzoek van student Froukje Lots en haar begeleider Thijs Bosker. Zij ontdekten dat er in een kilo strandzand gemiddeld zo’n 250 stukjes microplastic zitten die kleiner zijn dan een halve centimeter.’’

,,Plaatselijk kon het aantal microplastics oplopen tot 700 (IJsland) of zelf 1500 (Italië) stuks per kilo. Bosker vond eerder al een relatief hoog aantal plasticstukjes in Nederland, namelijk zo’n 500 per kilo op het strand bij Den Haag.’’ Er werden 23 locaties in 13 verschillende Europese landen onderzocht.

Nieuws

menu