Straatomroepers gezocht voor klimaatberaad in Friese straten

FOTO

FOTO ANP

Op 23 augustus praten inwoners van Friese straten met elkaar over de toekomst van het klimaat. Organisator Warming Up zoekt straten, straatomroepers en straatcoaches.

Een dialoog over de impact van het veranderende klimaat op straat, dorp of stad: dat is de gedachte achter het Grote Straatberaad. Warming Up hoopt dat de straten op zondag 23 augustus gonzen van plannen, ideeën en voorstellen over hoe Friesland moet omgaan met droogte, overmatige regenval en klimaatmigratie.

De organisatie heeft een twee uur durend interactief en coronaproof spel ontwikkeld waarbij buurtgenoten vragen beantwoorden, opdrachten uitvoeren en verhalen delen. Om alles in goede banen te leiden zoekt Warming Up nog straatcoaches en straatomroepers, mensen die kunnen regisseren, organiseren en improviseren. Verschillende straten uit Leeuwarden, Akkrum en Franeker hebben zich al aangemeld. Aanmelden kan op: wearewarmingup.nl .

De Leeuwarder Courant is partner in het project. In de aanloop naar 23 augustus publiceren we opiniestukken over het klimaat. Daarna gaan we dieper in op de thema’s die de deelnemers hebben besproken. Uiteindelijk zal dat begin september leiden tot de Eerste Friese Klimaatverklaring, waarin komt te staan wat de inwoners van Friesland hier en nu belangrijk vinden waar het gaat om klimaatverandering. Hoe meer mensen zich aanmelden, hoe breder de discussie en hoe beter het advies voor de volgende generatie.

De uitkomsten van de verschillende straatberaden komen terecht in een landelijke klimaatverklaring. Die wordt in het najaar aangeboden aan het kabinet. De organisatie haalt inspiratie uit Frankrijk. Daar heeft president Emmanuel Macron onlangs de voorstellen van een burgerinitiatief over het klimaat breed overgenomen.