Straaljager neergestort bij Bitgum

FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Een straaljager van het Zwitserse demoteam Patrouille de Suisse is donderdagmiddag neergestort in een meertje bij de Bodde in Bitgum.

De piloot van de F-5 zou zich in veiligheid hebben gebracht met de schietstoel. Hij is aangetroffen en maakt het naar omstandigheden goed. Hij heeft snijwonden en een verstuikte enkel. Tijdens de landing is hij door het dak van een tuinbouwkas gegaan en terechtgekomen tussen de groenten.

De hulpdiensten zijn ter plaatse. De brandweer van de basis heeft de brand geblust. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen op de grond. De materiële schade is beperkt volgens burgemeester Tom van Mourik van Menameradiel. Een traumahelikopter is ter plekke geweest maar leeg teruggekeerd naar Groningen.

De plek waar het vliegtuig is neergekomen, vlakbij een huis en kassencomplex, is afgezet door politie en het leger. Ook de ME is aanwezig om te helpen bij de bewaking.

 

Oorzaak van de crash zou een 'mid-air collision' zijn. Twee vliegtuigen tikten elkaar kort aan in de lucht waardoor schade ontstond en een van de twee neerstortte. Dat zou door een menselijke fout of een technisch defect gebeurd kunnen zijn, aldus comandant Denny Traas  Een tweede vliegtuig is met schade aan de achtervleugel terug gevlogen naar de basis. In de lucht werden veiligheidschecks gedaan, voordat het vliegtuig kon landen. Deze machine staat ondertussen veilig aan de grond.

Het team zou vrijdag en zaterdag shows vliegen tijdens de Luchtmachtdagen. Defensie kan nog niet zeggen of de crash gevolgen heeft voor het evenement. Momenteel voeren defensie en de veiligheidsregio overleg over de doorgang.

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid gaat onderzoek doen naar de toedracht van de crash.

Nieuws

Meest gelezen