Storm op hoogtepunt, weinig meldingen van schade in Friesland

. ANP

Er zijn bij de Friese brandweer in de nacht van dinsdag op woensdag geen meldingen van stormschade binnengekomen. Woensdagochtend kwamen de eerste meldingen binnen.

Aan de Hobbemastraat in Leeuwarden brak een grote tak van een boom af. De brandweer heeft deze tak verwijderd. Aan de Sixmastraat viel een steen van het dak van een pand. De brandweer hoefde daar verder niet in actie te komen.

Volgens Buienradar wordt het een buitengewoon onstuimige ochtend. In de eerste helft van de ochtend zal het langs de west- en noordwestkust een tijdje stormen (windkracht 9) en daarbij zijn in het Waddengebied zeer zware windstoten mogelijk tot wel boven de 100 kilometer per uur. In de kustgebieden van het westen en noordwesten kan de wind uithalen naar 85-95 kilometer per uur en in het binnenland is kans op zware windstoten van circa 75 kilometer per uur.

Weeronline verwacht dat de storm, die woensdagochtend vroeg op het hoogtepunt was, tegen het middaguur voorbij zal zijn. ,,Maar het duurt tot het einde van de middag voor de zware windstoten zijn verdwenen’’, aldus Jaco van Wezel van Weeronline.

Lees ook | Vijf tips om (zoveel mogelijk) schadevrij de zomerstorm door te komen

Rijkswaterstaat waarschuwt dat het stormachtige weer mogelijk voor hinder op de weg gaat zorgen. Door de harde wind kunnen takken en bladeren op de weg terechtkomen.

,,Kampeerders dicht bij zee kunnen last hebben van het natuurgeweld’’, zegt Van Wezel. ,,De wind raast dan langs de caravans alsof je 100 kilometer per uur op de snelweg rijdt. Het wegverkeer kan vooral bij zijwind flink gehinderd worden en het wordt afgeraden om met een caravan, aanhanger of lege vrachtwagen de weg op te gaan.’’

Nieuws

menu